icon

D’66 “meest vrije”, SGP “meest onvrije” partij

In het woud van stem- en kieswijzers ten behoeve van de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer is nu ook een Digitale Vrijheidswijzer verschenen. De vrijheidswijzer is een initiatief van de stichting Bits of Freedom, de particuliere waakhond voor vrijheid en privacy op internet. De programma’s van alle gevestigde politieke partijen zijn langs de digitale vrijheidsmeetlat gelegd met negen onderwerpen, waaronder “internettoegang”, “databankbeveiliging”, “auteursrechthandhaving” en “privacy by design”.

Op alle onderwerpen kunnen de partijen het oordeel “vrij”, “onvrij”, of “lekker makkelijk” scoren. “Vrij” (groen) wordt verdiend als een partij voor een onderwerp concrete maatregelen voorstelt ter waarborging van de digitale vrijheid. “Lekker makkelijk” (oranje) is een partij als een onderwerp alleen in vage algemeenheden wordt besproken. En “onvrij” (rood) luidt het oordeel als een bepaald onderwerp helemaal niet in het programma voorkomt. Dit vanuit de gedachte dat het dan kennelijk niet belangrijk genoeg wordt geacht.

Tellen we in het schema de kleurtjes bij elkaar op, dan blijkt D’66 de meest vrije partij, op de voet gevolgd door Groen Links. Deze partijen hebben concreet (en in de burger beschermende zin) nagedacht over vijf, respectievelijk vier, van de beoordeelde onderwerpen. Het meest “onvrij” is de SGP, op de hielen gevolgd door het CDA. De SGP is de enige partij die op álle onderwerpen “rood” scoort; dat komt echter (zoals al gezegd) voornamelijk omdat geen standpunt over deze vrijheidsonderwerpen wordt ingenomen. Het CDA doet dat veel vaker, maar is dan niet concreet, of niet beschermend.

Kijken we per onderwerp, dan komt “internettoegang” het meest in positieve zin in de programma’s voor. Dat komt omdat veel partijen een expliciet standpunt innemen tegen de “three strikes and you’re out”-regel die in het buitenland wel opgeld doet als straf voor het illegaal aanbieden van content. Auteursrechthandhaving in de privé sfeer is één van de meest “onvrije” punten. De meeste partijen laten zich niet uit, of zijn vaag, over de vraag in hoeverre in het kader van handhaving van auteursrechten in de computer van particulieren mag worden gekeken.

Al zal niet iedereen de waarderingen van Bits of Freedom delen, de Digitale Vrijhgeidswijzer is een gedegen stukje werk, vooral ook omdat de standpunten van de partijen op alle onderwerpen met een simpele muisklik tevoorschijn komen. Een eigen oordeel is zo snel te vormen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
D’66 “meest vrije”, SGP “meest onvrije” partij

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief