Praktijkgebieden: Privacy
In het woud van stem- en kieswijzers ten behoeve van de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer is nu ook een Digitale Vrijheidswijzer verschenen. De vrijheidswijzer is een initiatief van de stichting Bits of Freedom, de particuliere waakhond voor vrijheid en privacy op internet. De programma’s van alle gevestigde politieke partijen zijn langs de digitale vrijheidsmeetlat gelegd met negen onderwerpen, waaronder “internettoegang”, “databankbeveiliging”, “auteursrechthandhaving” en “privacy by design”.
Op alle onderwerpen kunnen de partijen het oordeel “vrij”, “onvrij”, of “lekker makkelijk” scoren. “Vrij” (groen) wordt verdiend als een partij voor een onderwerp concrete maatregelen voorstelt ter waarborging van de digitale vrijheid. “Lekker makkelijk” (oranje) is een partij als een onderwerp alleen in vage algemeenheden wordt besproken. En “onvrij” (rood) luidt het oordeel als een bepaald onderwerp helemaal niet in het programma voorkomt. Dit vanuit de gedachte dat het dan kennelijk niet belangrijk genoeg wordt geacht.
Tellen we in het schema de kleurtjes bij elkaar op, dan blijkt D’66 de meest vrije partij, op de voet gevolgd door Groen Links. Deze partijen hebben concreet (en in de burger beschermende zin) nagedacht over vijf, respectievelijk vier, van de beoordeelde onderwerpen. Het meest “onvrij” is de SGP, op de hielen gevolgd door het CDA. De SGP is de enige partij die op álle onderwerpen “rood” scoort; dat komt echter (zoals al gezegd) voornamelijk omdat geen standpunt over deze vrijheidsonderwerpen wordt ingenomen. Het CDA doet dat veel vaker, maar is dan niet concreet, of niet beschermend.
Kijken we per onderwerp, dan komt “internettoegang” het meest in positieve zin in de programma’s voor. Dat komt omdat veel partijen een expliciet standpunt innemen tegen de “three strikes and you’re out”-regel die in het buitenland wel opgeld doet als straf voor het illegaal aanbieden van content. Auteursrechthandhaving in de privé sfeer is één van de meest “onvrije” punten. De meeste partijen laten zich niet uit, of zijn vaag, over de vraag in hoeverre in het kader van handhaving van auteursrechten in de computer van particulieren mag worden gekeken.
Al zal niet iedereen de waarderingen van Bits of Freedom delen, de Digitale Vrijhgeidswijzer is een gedegen stukje werk, vooral ook omdat de standpunten van de partijen op alle onderwerpen met een simpele muisklik tevoorschijn komen. Een eigen oordeel is zo snel te vormen.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.