Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Een week of twee geleden berichtte ik over de opvallende aandacht die in de verkiezingsprogramma's besteed wordt aan het auteursrecht. En dan vooral aan het auteursrecht in de internetomgeving. Naast de Piratenpartij besteden in ieder geval Groen Links, D’66 en het CDA prominent aandacht aan het probleem van het “illegale downloaden” op internet. Uit het “veld” zijn daar al een aantal reacties op gekomen en thans heeft ook Buma haar duit in het zakje gedaan.
“Illegaal downloaden” plaats ik niet voor niets tussen aanhalingstekens. Naar de huidige stand van wetgeving en jurisprudentie is dat namelijk een contradictio in terminis. Downloaden is niet illegaal, zo lang het maar voor eigen gebruik gebeurt (en dat is vrijwel altijd het geval). Het is het uploaden dat het probleem vormt: het aanbieden van beschermd materiaal via internet. Dat mag niet, want het is het openbaarmaken van andermans werk. Helaas is het in de praktijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van torrents, praktisch onmogelijk om te dowloaden zonder tegelijk ook te uploaden en daarmee overtreedt de downloader alsnog de wet. (Eigenlijk is het dus helemaal niet nodig om het “downloaden uit apert illegale bron” een verboden handeling te maken: de meeste downloaders handelen nu toch al onrechtmatig. In die zin is dat hele geheime ACTA verhaal (inclusief de “three strikes and you’re out“- regel waarna men van internet zou worden afgesloten) eigenlijk allemaal een beetje voor de tribune. Het probleem is gewoon dat het downloaden op zo grote schaal gebeurt dat je al die individuen in de praktijk heel lastig kunt aanpakken.)
En dus kiezen bepaalde groeperingen voor het omgekeerde: juist niet onrechtmatig maken maar toestaan, dat down- (en up-)loaden. En de rechthebbenden compenseren door het internetabonnement duurder te maken. D’66 is bijvoorbeeld een voorstander van deze oplossing, zo bleek al in mijn vorige blog. Welnu, D’66 lijkt nu een medestander gevonden te hebben in Buma. Webwereld bschreef eerder deze week een plan van deze auteursrechtenorganisatie.Buma is wat concreter dan D’66: zij bepleit een heffing van 5 à 10 euro per maand bovenop het internetabonnement. én, groot voordeel ten opzichte van D’66,: de heffing vindt plaats in het kader van een vrijwillig aangegane licentieovereenkomst. Alleen degenen die daadwerkelijk downloaden betalen dus! (Fijn voor oma, over wie ik in mijn vorige blog schreef).
Overigens wil Buma de licentie wel beperken tot niet-commerciële up- en downloaders. Waar het verschil ligt is natuurlijk lastig en dat onderkent Buma zelf ook. Problematischer in het plan is dat de providers het up- en downloaden zullen moeten gaan registreren. Die gegevens worden dan geanonimiseerd doorgegeven aan Buma, zo lijkt het plan te zijn. Maar dat gebeurt dan dus alleen voor abonnees die de licentie zijn aangegaan. “Wild-downloaders” worden niet gemonitord, althans niet door de provider. Het monitoren dat wel plaatsvindt zal, naar de huidige stand van de techniek, alleen kunnen middels zogenaamde “Deep Packet Inspection” (DPI), zo meldt het Webwereld artikel. Dat betekent dat een programmaatje bij de provider de pakketjes informatie die over het internet flitsen gaat ontleden en inspecteren. Dat maakt het dataverkeer trager. En hoe onderscheid je tussen licentiehouders (die geïnspecteerd mogen worden) en anderen?
Er zitten dus nog de nodige technische en ideologische haken en ogen aan het plan van Buma. Toch is het, zowel door providers als door de Kamercommissie Auteursrecht, positief ontvangen. “Eindelijk eens een wat positiever geluid van Buma dan simpelweg njet”, zo lijkt de consensus te zijn. Wij blijven de ontwikkelingen volgen.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.