Praktijkgebieden: Privacy
Privacykwesties. U wilt er niet over lezen (want blogjes die hierover gaan scoren traditioneel het allerlaagst in de database die aan deze weblog hangt), maar ik blijf erover schrijven. Nederlanders hebben nu eenmaal niet zoveel met privacy. “Ik heb toch niets te verbergen?” is een veel gehoorde kreet. Niet voor niets kreeg “de burger” de Nederlandse Big Brother award van 2007 uitgereikt.
Bij Duitsers ligt dit kennelijk anders. Maar liefst 35.000 van hen hadden bij het Bundesverfassungsgericht (de speciale Duitse rechter die gaat over de grondwettigheid van ingevoerde regels) bezwaar gemaakt tegen een wet die het mogelijk maakte dat (verkeers)gegevens van telefoon-, e-mail en internetverbindingen van abonnees zes maanden bewaard konden blijven. Ook zonder dat sprake was van enige concrete verdenking ten opzichte van de abonnee. Het verzet had succes. Het constitutionele hof heeft vandaag uitgesproken dat de formulering van deze bewaarplicht in strijd is met de Duitse grondwet. De formulering moet nu worden aangepast, zodat in de wet waarborgen worden opgenomen voor bescherming van de privacy. Bovendien moeten alle inmiddels bewaarde gegevens onmiddellijk worden gewist.
De Duitse wet betrof de implementatie voor Duitsland van een Richtlijn van de Europese Unie. Die ligt als gevolg van deze uitspraak nu ook onder vuur. En dat terwijl de nieuwe Eurocommissaris voor justitie, Viviane Reding, net al had aangekondigdde betreffende Richtlijn nog eens goed naast het nieuwe Grondrechtenhandvestvan de Unie te willen leggen.
Uiteraard is dit alles koren op de molen van digitale privacywaakhond Bits of Freedom, die spreekt van een grensverleggende uitspraak “met grote gevolgen voor Nederland, waar dezelfde fouten als in Duitsland in nog hevigere mate zijn gemaakt.”We gaan zien wat de effecten voor Nederland zullen zijn. Constitutioneel toetsen komt in ieder geval niet aan de orde, want daar doen we in deze eenheidsstaat niet aan.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied privacy.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.