icon

Opeisen verkeersgegevens weer actueel door Culemborg

Justitie heeft bij de Culemborgse Courant de IP-gegevens opgevraagd van iedereen die in de periode van 1 tot 4 januari een reactie heeft geplaatst op de website van die krant. Justitie is vooral geïnteresseerd in degenen die hebben gereageerd op berichtgeving over de rellen die zich in Culemborg in de eerste dagen van dit jaar hebben afgespeeld tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. Naast de IP gegevens wil justitie ook de gegevens betreffende “datum en het tijdstip waarop de verbinding tot stand is gebracht en beëindigd en de duur van de verbinding”.

De Culemborgse Courant weigert vooralsnog de informatie te verstrekken en wordt daarin gesteund door haar provider. Volgens de krant is niet voldaan aan de voorwaarden die de wet aan een dergelijk verzoek stelt. Justitie baseert zich op artikel 126n Wetboek van Strafvordering. Dit artikel, dat in veel bredere zin het opvragen van verkeersgegevens bij communicatiediensten betreft, is in 2006 in de wet gekomen als onderdeel van de anti-terrorisme wetgeving (opgedragen door Europa). Bij de behandeling in de Eerste Kamer is destijds gewaarschuwd voor de privacy-aspecten: men zou een sleepnet kunnen uitgooien om slechts één visje te vangen. De minister van justitie heeft daarop in de kamer gesteld dat een vordering ex 126n Sv. alleen betrekking zou kunnen hebben op vooraf bepaalde gegevens, beperkt tot bepaalde personen. Daar blijkt hier echter niets van.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, gelukkig sinds vorig jaar zomer weer terug, grijpt de kwestie aan om nog eens duidelijk te maken dat dit niet de eerste keerniet de eerste keer is dat justitie een sleepnet uitgooit. Haar stelling “alleen het feit dat je een bepaalde site bezoekt maakt je al potentieel verdacht” is wellicht wat kort door de bocht, maar feit is dat als gevolg van de bewaarplicht veel surfgedrag bij “Big Brother” bekend kan worden. Zeker als deze bij zijn opsporingsactiviteiten gebruik kan maken van de sleepnet-methode.

Ik verwacht dat de Culemborgse Courant stand gaat houden, ook al dreigt potentieel een boete of zelfs gevangenisstraf. Het is goed dat op dit punt enige jurisprudentie zal worden ontwikkeld. De mededeling van de minister bij de parlementaire behandeling zal daarbij zeker een rol gaan spelen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Opeisen verkeersgegevens weer actueel door Culemborg

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief