icon

Plagiaatstormpje in glaasje water

Op de website van NRC Handelsblad stond deze week een mooi stukje onderzoeksjournalistiek. “Eén onzer redacteuren” had het nieuwe boek van de Amsterdamse PvdA voorman Lodewijk Asscher “De ontsluierde stad” kennelijk zeer grondig bestudeerd. Hij ontdekte namelijk twee passages in het boek (van 148 pagina’s) waarin Asscher zonder bronvermelding de teksten van een ander had “geleend” (zoals de kop eufemistisch uitdrukte). Eén passage kwam volgens de redacteur uit (het inmiddels terziele gegane) FEM Business. De andere -wellicht de grootste bron van de verontwaardiging- uit een column in de NRC.

In het online artikel kunnen de passages letterlijk met de bron worden vergeleken. Wat blijkt? Het gaat om relatief kleine stukjes tekst. Uit FEM Business zijn twee zinnen letterlijk overgenomen en is een andere zin enigszins geparafraseerd. Uit de NRC column is iets meer gehaald (ook hier deels letterlijk en deels geparafraseerd). In geen van de gevallen gaat het om tekst die als bijster oorspronkelijk moet worden aangemerkt, al zal de auteursrechtelijke “werk-toets” (eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van de maker) wel worden gehaald.

De koninklijke weg is in zo’n geval: aanhalingstekens gebruiken en bron vermelden. Maar dat gebeurt wel vaker niet. Al met al vind ik het voornamelijk knap van de redacteur dat hij of zij zich herinnerde deze zinnen al eens eerder gelezen te hebben. Maar om daar nu een heel artikel aan te wijden…

Dan had ik er toch tenminste nog dit saillante detail aan toegevoegd: Lodewijk Asscher begon zijn werkende leven ooit als promovendus bij het IVIR (het instituut voor informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam), waar o.a. op topniveau auteursrecht wordt beoefend. In dat verband is zijn door NRC opgetekende reactie (“Als de manier waarop ik daaruit [de NRC column, LB ] citeer niet in orde is, spijt me dat verschrikkelijk”) wel interessant.
Asscher promoveerde echter op een mediarechtelijk onderwerp…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Plagiaatstormpje in glaasje water

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief