icon

Keurmerk voor tv- en filmproducenten?

Als het aan de vakbonden FNV KIEM en Vereniging Crewbelangen ligt, ligt er nog vóór het volgende tv-seizoen (dat wil dus zeggen: uiterlijk september 2010) een uitgewerkt plan voor een keurmerk voor producenten van film- en televisieproducties. Niet ten aanzien van de kwaliteit van deze producties, maar met betrekking tot de werkomstandigheden op de set. Voor het keurmerk zouden alleen producenten in aanmerking komen die hun crew “netjes behandelen”.

Punt is namelijk dat veel crewleden niet bij de producent in dienst zijn, maar werken als kleine zelfstandige (tegenwoordig vaak ZZP’er genoemd). Dat heeft o.a. tot gevolg dat de Arbeidstijdenwetniet op hen van toepassing is. Deze wet, die de maximale arbeids- en minimale rusttijden van personeel regelt, is namelijk alleen van toepassing op werknemers met een arbeidsovereenkomst en ambtenaren. Zelfstandigen zijn dus “vogelvrij”, in de woorden van Crewbelengen. “Ze maken draaidagen van zestien uur en worden vaak niet goed betaald.” Dat laatste is ongetwijfeld mede het gevolg van het gevolg van het feit dat ook de Wet op het Minimumloon niet op hen van toepassing is.

Er zijn nog meer ongewenste toestanden. Vaak wordt er gewerkt op basis van mondelinge toezeggingen, zonder dat er een schriftelijk contract ligt. Probeer dan maar eens je rechtspositie te bewijzen als het er op aan komt.
Als het aan de genoemde bonden ligt behoort dit spoedig tot het verleden. Producenten die de zaken met hun crew goed regelen krijgen een keurmerk. Aangenomen mag worden dat zij zich in ruil daarvoor aan bepaalde minimum standaarden zullen moeten houden.

Overigens laat dat uiteraard iedere producent vrij om het desgewenst tóch anders te doen. Dan maar geen keurmerk. Waar de budgetten vaak krap zijn en crewleden graag werk hebben zouden ze met die houding nog een heel eind kunnen komen. Totdat subsidiegevers en omroepen een keurmerk verplicht gaan stellen, natuurlijk…
Het ministerie van OCW is in het verleden ook al wel bezig geweest met een poging tot een keurmerk-regeling. Na de val van het kabinet Balkenende II is daar echter niets meer van vernomen. De huidige druk richting zelfregulering komt wellicht verder.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk voor tv- en filmproducenten?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief