icon

Gaat Buma nou heffen of niet?

Hoe zit het nou met de “You-Tube-Taks”, zoals de geplande heffing van Buma over op Hyves- Facebook- en homepages geplaatste muziekclips (“embedded video”) oneerbiedig wel wordt aangeduid? Het houdt de gemoederen nogal bezig; ik werd er zelfs door mijn studenten al op aangesproken. Op deze weblog staat al een hele serie berichten over deze heffing (overigens met de conclusie dat deze auteursrechtelijk beschouwd geheel in de haak lijkt). Mede om die reden kunnen we nu ook niet achterblijven met het meest recente nieuws.

Welnu: ja, de heffing maakt nog steeds deel uit van de tariefstructuur die Buma per 1 januari formeel gaat invoeren. Maar: nee, Buma is niet van plan om per 1/1 aanstaande ook daadwerkelijk te gaan heffen. De vpro-site 3voor12 (die vanaf het begin tot de frontrunners heeft behoord in het verzet tegen de heffing) weet te melden dat dit het gevolg is van gesprekken die VNO/NCW en MKB Nederland met Buma hebben gehad.

Volgens 3 voor 12 ontkent Buma zelf het opschorten van de heffing overigens nog. Maar dat is volgens het MKB te wijten aan een communicatiefout. Buma zou binnenkort zelf met het nieuws naar buiten komen. We zullen zien.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gaat Buma nou heffen of niet?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief