Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Hoe zit het nou met de “You-Tube-Taks”, zoals de geplande heffing van Buma over op Hyves- Facebook- en homepages geplaatste muziekclips (“embedded video”) oneerbiedig wel wordt aangeduid? Het houdt de gemoederen nogal bezig; ik werd er zelfs door mijn studenten al op aangesproken. Op deze weblog staat al een hele serie berichten over deze heffing (overigens met de conclusie dat deze auteursrechtelijk beschouwd geheel in de haak lijkt). Mede om die reden kunnen we nu ook niet achterblijven met het meest recente nieuws.
Welnu: ja, de heffing maakt nog steeds deel uit van de tariefstructuur die Buma per 1 januari formeel gaat invoeren. Maar: nee, Buma is niet van plan om per 1/1 aanstaande ook daadwerkelijk te gaan heffen. De vpro-site 3voor12 (die vanaf het begin tot de frontrunners heeft behoord in het verzet tegen de heffing) weet te melden dat dit het gevolg is van gesprekken die VNO/NCW en MKB Nederland met Buma hebben gehad.
Volgens 3 voor 12 ontkent Buma zelf het opschorten van de heffing overigens nog. Maar dat is volgens het MKB te wijten aan een communicatiefout. Buma zou binnenkort zelf met het nieuws naar buiten komen. We zullen zien.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.