icon

“Koekje erbij?”

Als het aan de EU ligt zal die vraag u over, pakweg, twee jaar zeer regelmatig gesteld worden als u websites bezoekt. De EU is namelijk bezig met een nieuwe telecom-richtlijn, waarin onder andere ook een “opt-in” stelsel zal worden geïntroduceerd voor cookies. U kent ze wel, cookies, het zijn die kleine bestandjes, die websites ongemerkt op uw computer achterlaten als u ze bezoekt. Komt u terug op de betreffende site, dan stuurt uw computer ze weer terug en op die manier kan door de aanbieder van de website heel wat informatie over uw surfgedrag worden vergaard (zogenaamde profiling).

De EU ziet hier, niet ten onrechte, een inbreuk op de privacy en wil dat straks eerst netjes aan de bezoekers wordt gevraagd of zij wel zo’n koekje blieven. Dat is wat “opt in” betekent; we zien dezelfde methode bij (Nederlandse) spam -sinds 1 oktober ook verplicht voor spam aan bedrijven.

De desbetreffende richtlijn is inmiddels goedgekeurd door de Europese Raad. Het wachten is nog slechts op de officiële afhandeling en publicatie. De onofficiële versie van de richtlijn kan intussen hier worden bekeken.
Daaruit kan onder andere worden afgeleid dat het ook mogelijk moet zijn dat gebruikers al middels hun browser-instellingen duidelijk maken onder welke omstandigheden ze cookies accepteren.

Misschien dat dat kan helpen als u de vraag na verloop van tijd enigszins moe wordt…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
“Koekje erbij?”

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief