icon

Buma presenteert nieuwe tarieven voor online muziekgebruik

Wie op zijn website muziek aanbiedt, in welke vorm ook, maakt deze openbaar. Ook als de muziek niet direct te horen, maar alleen te downloaden is. Het moge zo zijn dat degene die downloadt dat vaak voor eigen gebruik zal doen (hetgeen zonder auteursrechtelijke toestemming is toegestaan), maar dat maakt het aanbieden ervan nog niet rechtenvrij. En ook als er op de website filmpjes met muziek te zien (of downloadbaar) zijn is auteursrechtelijke toestemming nodig.

Dit is het werkterrein van Buma. Deze organisatie heeft in Nederland (nog?) het wettelijk monopolie om afspraken te maken over het openbaar maken van muziekwerken. Buma vindt dat altijd goed: als er maar voor betaald wordt. De opbrengsten worden vervolgens verdeeld onder de rechthebbenden.

Op internet heeft Buma een slechte naam. Dat is ergens ook wel begrijpelijk. Hoe waar ook: het is nu eenmaal lastig uit te leggen dat er toch echt auteursrechtelijke toestemming (in de praktijk: betaling) nodig is voor het op internet openbaar maken van muziek, als je overal sites tegenkomt waar die muziek illegaal wordt aangeboden. Zonder dat daar op grote schaal tegen wordt opgetreden. Vooral mensen die op hun sites zogenaamde “embedded video’s” plaatsen (Youtube filmpjes van optredens van hun favoriete bands) waren verbolgen toen Buma enige tijd terug aangaf ook dáárvoor te willen gaan heffen (zie de serie bijdragen die ik daar destijds over plaatste).

Buma heeft enige tijd geworsteld, maar nu is er dan de definitieve brochure Digitale Muzieklicenties 2010 met alle tarieven die vanaf 1 januari 2010 gaan gelden. En jawel: óók voor embedded video’s zal betaald moeten gaan worden.
Wel is daar een speciale categorie voor opgenomen. Daar geldt bijvoorbeeld dat wie niet meer dan 6 embedded files op zijn site heeft staan 130 euro per jaar gaat betalen. Als ik het goed begrijp (maar hou mij ten goede!) mag je daar desgewenst voortdurend in wisselen (dus filmpjes vervangen) zonder dat dit extra geld kost. Voor 12 files is het tarief het dubbele.
Naast de embedded video’s zijn ook alle andere vormen van het online aanbieden van muziek in de tarievenlijst terug te vinden. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen bedrijfsmatig geëxploiteerde sites (waarmee dus geld wordt verdiend)en andere sites. Binnen de bedrijfsmatige sites waar on demand muziek wordt aangeboden is er dan nog verschil tussen “grootverbruikers en kleinverbruikers”.

Buma gaat voorlopig een mild incasseringsbeleid voeren. In de woorden van Buma (op haar website):
Iedereen met beschermde muziek op zijn website ontvangt vanaf heden eerst een brief waarin de eigenaar van de website gevraagd wordt een licentie af te sluiten bij Buma/Stemra voor het gebruik van de muziek op zijn site. De eigenaar wordt ook de mogelijkheid gegeven om de muziek van zijn site te verwijderen. Wanneer hij dit aan Buma/Stemra aangeeft en de muziek wordt daadwerkelijk van de website gehaald, verstuurt Buma/Stemra geen factuur.”.

Uiteraard zou het internet het internet niet zijn als er, ondanks deze milde woorden, niet onmiddellijk kritiek was losgebarsten. Bijvoorbeeld op de vpro muziieksite 3voor12. Daar wordt een interessant rekensommetje gemaakt over iemand die een muziekblog heeft waarop hij iedere dag een videoclip publiceert die van Youtube is gehaald. Dat zijn dus 365 clips per jaar, hetgeen 7.908 euro gaat kosten. En dat terwijl een niet commerceel (dus geen reclame en geen banners) persoonlijk radiostation op een site 24 uur per dag, 7 dagen in de week muziek mag laten horen voor 312 euro per jaar… Dat is inderdaad een behoorlijk verschil.
Overigens meldt een woordvoerder van Buma op dezelfde site dat Buma aan het onderhandelen is met blogger-communities over paraplu-tarieven.

Wij zien het nieuwe jaar met belangstelling tegemoet. Voorlopig is het internet over dit onderwerp nog niet uitgeschreven, zo verwacht ik.

Update:
Niet alleen de internet-gemeenschap raakte in beroering, zo bleek, maar ook de politiek. Zoveel maatschappelijk onrust had Buma niet verwacht. Binnen een week na het aankondigen van de nieuwe tarieven zijn deze dan ook weer ingetrokken. Volgens Buma onder handhaving van alle rechten: Buma blijft van mening dat de componisten en tekstschrijvers recht hebben op een vergoeding bij het “embedden” of inline-linken van hun werk. Zij gaat nu echter met alle betrokkenen (inclusief de politiek) om de tafel om andere mogelijkheden daartoe te onderzoeken. Wordt vervolgd.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Buma presenteert nieuwe tarieven voor online muziekgebruik

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief