Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Goed nieuws uit Allicante. Was u van plan binnenkort een Europees merk te registreren of uw bestaande Benelux registratie uit te breiden naar de rest van de Europese Unie? Dan kunt u het best even wachten tot 1 mei aanstaande. De Europese registratie wordt dan namelijk een stuk goedkoper. Ook de procedure wordt eenvoudiger, aldus de Europese merkenorganisatie OHIM
Vanaf 1 mei vervalt de inschrijvingstaks en is uitsluitend nog een aanvraagtaks verschuldigd. Dit zou ook de behandelingstijd moeten gaan bekorten. In plaats van 1750 euro betaalt u voor bescherming in de 27 EU landen straks nog slechts 1050 euro. Wie zijn merk via internet ter registratie aanbiedt krijgt zelfs nog 150 euro korting (maar dat was al zo).
Overigens blijft registratie voor alleen de Benelux nog altijd een stuk goedkoper. Als geen spoed vereist is, en u een vooronderzoek achterwege laat, bent u voor 240 euro klaar voor tien jaar. Maar dan is uw merk dus slechts in de drie Benelux landen beschermd.
Ons kantoor werkt trouwens sinds 1 januari van dit jaar voor alle registraties nauw samen met gracht-genoot De Merkplaats. Desgewenst kan uw merk daar ook worden bewaakt.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.