Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Het woud van auteursrechtenorganisaties wordt weer iets dunner. Vorige week werd een overeenkomst getekend tussen de Stichting Nieuwswaarde en de Stichting Lira. Nieuwswaarde beheerde de collectieve auteursrechten voor freelance (omroep-)journalisten. Lira (“Literaire Rechten Auteurs”) deed dat meer in den brede al voor makers van literaire, literair-dramatische en muziekdramatische werken in het algemeen. Kort gezegd: de journalisten en omroepmensen zaten bij Nieuwswaarde (mede opgericht door de Nederlandse Vereniging van Journalisten) en de schrijvers, vertalers en scenaristen bij Lira.
Bij “collectieve auteursrechten” moet u in dit verband denken aan het gebruik dat voortvloeit uit tal van wettelijke licenties die in de Auteurswet zijn opgenomen voor het verveelvoudigen of openbaar maken van bepaalde werken. Dit is dan toegestaan, onder de voorwaarde dat een “billijke vergoeding” wordt betaald aan de rechthebbende. Dat speelt bijvoorbeeld bij het leenrecht, het reprorecht, de “kabel” en de thuiskopie (de heffing op blanco beeld- en geluidsdragers).
Over de hoogte van die billijke vergoedingen moet zo nu en dan worden onderhandeld en de daaruit binnenkomende bedragen moeten onder de rechthebbenden worden verdeeld. Daar spelen organisaties als Nieuwswaarde en Lira een rol. Gedurende de komende jaren zal Lira de naam “Lira-Nieuwswaarde” hanteren, terwijl intussen wordt geïntegreerd.
De fotojournalisten van Nieuwswaarde gaan niet mee. Zij worden vermoedelijk ondergebracht bij Pictoright, de auteursrechtorganisatie voor makers van visuele werken, zo meldt de NVJ.Pictoright bestaat nu een jaar en resulteert zelf weer uit een fusie van Beeldrecht, Scrio, de Visuelen en de rechtenbeheer-afdeling van Burafo.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.