icon

Lira en Nieuwswaarde gaan samen

Het woud van auteursrechtenorganisaties wordt weer iets dunner. Vorige week werd een overeenkomst getekend tussen de Stichting Nieuwswaarde en de Stichting Lira. Nieuwswaarde beheerde de collectieve auteursrechten voor freelance (omroep-)journalisten. Lira (“Literaire Rechten Auteurs”) deed dat meer in den brede al voor makers van literaire, literair-dramatische en muziekdramatische werken in het algemeen. Kort gezegd: de journalisten en omroepmensen zaten bij Nieuwswaarde (mede opgericht door de Nederlandse Vereniging van Journalisten) en de schrijvers, vertalers en scenaristen bij Lira.

Bij “collectieve auteursrechten” moet u in dit verband denken aan het gebruik dat voortvloeit uit tal van wettelijke licenties die in de Auteurswet zijn opgenomen voor het verveelvoudigen of openbaar maken van bepaalde werken. Dit is dan toegestaan, onder de voorwaarde dat een “billijke vergoeding” wordt betaald aan de rechthebbende. Dat speelt bijvoorbeeld bij het leenrecht, het reprorecht, de “kabel” en de thuiskopie (de heffing op blanco beeld- en geluidsdragers).

Over de hoogte van die billijke vergoedingen moet zo nu en dan worden onderhandeld en de daaruit binnenkomende bedragen moeten onder de rechthebbenden worden verdeeld. Daar spelen organisaties als Nieuwswaarde en Lira een rol. Gedurende de komende jaren zal Lira de naam “Lira-Nieuwswaarde” hanteren, terwijl intussen wordt geïntegreerd.

De fotojournalisten van Nieuwswaarde gaan niet mee. Zij worden vermoedelijk ondergebracht bij Pictoright, de auteursrechtorganisatie voor makers van visuele werken, zo meldt de NVJ.
Pictoright bestaat nu een jaar en resulteert zelf weer uit een fusie van Beeldrecht, Scrio, de Visuelen en de rechtenbeheer-afdeling van Burafo.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lira en Nieuwswaarde gaan samen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief