icon

Obama II: nóg maar een keer zweren dan…

Nu.nl meldt zojuist dat Obama, “enkel voor de zekerheid” gisteren nog een keer is ingezworen door justice Roberts, die het nu wel goed deed (toch maar een spiekbriefje? -jammer dat er geen beelden zijn!). De eedsaflegging vond plaats in het Witte Huis in aanwezigheid van journalisten. Er zijn geen televisiebeelden van, maar er is wel een audio tape op CNN (klik op “wednesdays take 2” en play). Daarop onder andere:

ROBERTS: are you prepared to retake the oath?
OBAMA: “I am, and we're going to do it very slowly.”

Het Presidentschap hangt er dan wel niet van af, maar het moet wel gebeuren zoals het in de Grondwet staat, gaf ik eergisteren al aan. Als ik de advocaat was van de regering Obama had ik dit ook geadviseerd. Kleine moeite en verder geen gezeur.

Overigens begrijp ik inmiddels dat ook de presidenten Arthur (1881 -1885) en Coolidge (1923-1929) de eed al eens voor een tweede keer hadden afgelegd.

De laatste was vice-president en volgde zijn overleden voorganger Harding op. Toen Harding overleed was Coolidge echter net op bezoek bij zijn familie in het rurale Vermont (waar geen electriciteit en dus ook geen telefoon was). Het nieuws bereikte hem midden in de nacht door middel van een boodschapper. Om drie uur in de nacht werd Coolidge vervolgens in de zitkamer bij een olielampje ingezworen door zijn vader (die notary public was). Dat hebben ze de volgende dag nog maar even over gedaan voor een justice van de Supreme Court, omdat niet helemaal duidelijk was of een niet federale notary public wel bevoegd was een president in te zweren.

Arthur kwam ook vanuit het vice-presidentschap tot het ambt. Zijn voorganger Garfield was wat spectaculairder om het leven gekomen dan Harding: hij was doodgeschoten (net als Lincoln voor hem was hij het slachtoffer van een politieke moord). Arthur werd in eerste instantie door een New York Supreme Court justice ingezworen, maar ook dat werd later overgedaan (vermoedelijk omdat ook dat geen federale rechter was).

Twee eerdere gevallen dus, maar nimmer tevoren omdat een chief Justice fumbled up.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Obama II: nóg maar een keer zweren dan…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief