Praktijkgebieden:
Nu.nl meldt zojuist dat Obama, “enkel voor de zekerheid” gisteren nog een keer is ingezworen door justice Roberts, die het nu wel goed deed (toch maar een spiekbriefje? -jammer dat er geen beelden zijn!). De eedsaflegging vond plaats in het Witte Huis in aanwezigheid van journalisten. Er zijn geen televisiebeelden van, maar er is wel een audio tape op CNN (klik op “wednesdays take 2” en play). Daarop onder andere:
ROBERTS: are you prepared to retake the oath?OBAMA: “I am, and we're going to do it very slowly.”
Het Presidentschap hangt er dan wel niet van af, maar het moet wel gebeuren zoals het in de Grondwet staat, gaf ik eergisteren al aan. Als ik de advocaat was van de regering Obama had ik dit ook geadviseerd. Kleine moeite en verder geen gezeur.
Overigens begrijp ik inmiddels dat ook de presidenten Arthur (1881 -1885) en Coolidge (1923-1929) de eed al eens voor een tweede keer hadden afgelegd.
De laatste was vice-president en volgde zijn overleden voorganger Harding op. Toen Harding overleed was Coolidge echter net op bezoek bij zijn familie in het rurale Vermont (waar geen electriciteit en dus ook geen telefoon was). Het nieuws bereikte hem midden in de nacht door middel van een boodschapper. Om drie uur in de nacht werd Coolidge vervolgens in de zitkamer bij een olielampje ingezworen door zijn vader (die notary public was). Dat hebben ze de volgende dag nog maar even over gedaan voor een justice van de Supreme Court, omdat niet helemaal duidelijk was of een niet federale notary public wel bevoegd was een president in te zweren.
Arthur kwam ook vanuit het vice-presidentschap tot het ambt. Zijn voorganger Garfield was wat spectaculairder om het leven gekomen dan Harding: hij was doodgeschoten (net als Lincoln voor hem was hij het slachtoffer van een politieke moord). Arthur werd in eerste instantie door een New York Supreme Court justice ingezworen, maar ook dat werd later overgedaan (vermoedelijk omdat ook dat geen federale rechter was).
Twee eerdere gevallen dus, maar nimmer tevoren omdat een chief Justice fumbled up.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.