icon

Buma en de embedded video (3)

Buma heeft haar ei gelegd: voor embedded muziekvideo’s moet worden betaald als er sprake is van gebruik op een commerciële site. Webwereld meldt dit in een duidelijk artikel, met uitleg van Buma. Als u niet weet wat een embedded muziekvideo is, maar het onderwerp toch wel interessant vindt, lees dan even bijdrage 1 en bijdrage 2 uit deze serie.

Buma is helder in de conclusie waar men ten tijde van mijn eerste bijdrage nog over moest nadenken: een embedded video is een secundaire openbaarmaking. Dat klopt, daar waren wij al achter. Nieuw is dat Buma heeft besloten nu alleen in het geval van gebruik op een commerciële site te gaan innen. Dus: alleen als er met de site waar de video ge-embed is (we blijven Nederlands vervoegen) door middel van advertenties of anderszins geld wordt verdiend. En dus niet als iemand gewoon een clipje van zijn favoriete band op zijn weblog of Hyvespagina heeft staan (hoewel je over dat laatste nog zou kunnen twijfelen).

Het onderscheid is juridisch-technisch niet helemaal zuiver, maar wel begrijpelijk. Aan de ene kant zou een andere keuze Buma waanzinnig impopulair maken. En aan de andere kant wil het auteursrecht toch eerst en vooral het exploiteren van werken regelen. Dat is ook de basis van het hele leerstuk van de secundaire openbaarmaking: zodra er een “autre organisme” betrokken raakt in een keten van openbaarmakingshandelingen is er sprake van secundair openbaar maken. De gedachte is daarbij dat dit andere organisme (zoals een kabelexploitant, of een hotelier die televisie aanbiedt op de kamers) mee-profiteert van de scheppende werkzaamheden van de makers van het openbaargemaakte werk.

Maar helemaal kloppen doet het toch ook weer niet, want het begrip secundair openbaar maken wordt hier wel opgerekt naar openbaarmakingen die niet noodzakelijk gelijktijdig plaatsvinden én strikt genomen is openbaar maken (secundair of niet) nooit daadwerkelijk afhankelijk gesteld van het daarmee verdienen van geld. But hey, “this is the zeroes, man!, Everyone’s a Publisher! Onder die omstandigheden mogen enkele oude dogma’s wel wat worden aangescherpt.

Update: Lees alles over de Buma tarieven voor Digitale Muzieklicenties per 1 januari 2010 in deze bijdrage

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Buma en de embedded video (3)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief