Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Buma heeft haar ei gelegd: voor embedded muziekvideo’s moet worden betaald als er sprake is van gebruik op een commerciële site. Webwereld meldt dit in een duidelijk artikel, met uitleg van Buma. Als u niet weet wat een embedded muziekvideo is, maar het onderwerp toch wel interessant vindt, lees dan even bijdrage 1 en bijdrage 2 uit deze serie.
Buma is helder in de conclusie waar men ten tijde van mijn eerste bijdrage nog over moest nadenken: een embedded video is een secundaire openbaarmaking. Dat klopt, daar waren wij al achter. Nieuw is dat Buma heeft besloten nu alleen in het geval van gebruik op een commerciële site te gaan innen. Dus: alleen als er met de site waar de video ge-embed is (we blijven Nederlands vervoegen) door middel van advertenties of anderszins geld wordt verdiend. En dus niet als iemand gewoon een clipje van zijn favoriete band op zijn weblog of Hyvespagina heeft staan (hoewel je over dat laatste nog zou kunnen twijfelen).
Het onderscheid is juridisch-technisch niet helemaal zuiver, maar wel begrijpelijk. Aan de ene kant zou een andere keuze Buma waanzinnig impopulair maken. En aan de andere kant wil het auteursrecht toch eerst en vooral het exploiteren van werken regelen. Dat is ook de basis van het hele leerstuk van de secundaire openbaarmaking: zodra er een “autre organisme” betrokken raakt in een keten van openbaarmakingshandelingen is er sprake van secundair openbaar maken. De gedachte is daarbij dat dit andere organisme (zoals een kabelexploitant, of een hotelier die televisie aanbiedt op de kamers) mee-profiteert van de scheppende werkzaamheden van de makers van het openbaargemaakte werk.
Maar helemaal kloppen doet het toch ook weer niet, want het begrip secundair openbaar maken wordt hier wel opgerekt naar openbaarmakingen die niet noodzakelijk gelijktijdig plaatsvinden én strikt genomen is openbaar maken (secundair of niet) nooit daadwerkelijk afhankelijk gesteld van het daarmee verdienen van geld. But hey, “this is the zeroes, man!, Everyone’s a Publisher!” Onder die omstandigheden mogen enkele oude dogma’s wel wat worden aangescherpt.
Update: Lees alles over de Buma tarieven voor Digitale Muzieklicenties per 1 januari 2010 in deze bijdrage
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.