Praktijkgebieden:
“ Joran van der Sloot denkt aan claim tegen De Vries“, zo kopte de actuele nieuwssite nu.nl gisteren. Het artikel ging in op een vraaggesprek met de advocaat van Van der Sloot in VARA TV-magazine van volgende week. (Had ik net besloten dat blad de deur uit te doen, vanwege de werkelijk horribele restyling die men daar onlangs heeft doorgevoerd, krijg je dit weer -vorm en inhoud; het blijft tobben).
In het vraaggesprek trekt de advocaat een parallel tussen het in de verborgen-camera-auto van Peter R. De Vries opgenomen gesprek met Van der Sloot en de beruchte uitgelekte “achterbankgesprekken” met vastgoedmagnaat Endstra. Zoals u weet oordeelde de Hoge Raad in laatstgenoemde zaak onlangs dat die gesprekken toch wel eens auteursrechtelijk beschermd zouden kunnen zijn, al dachten Rechtbank en Hof Amsterdam eerder van niet. Het Hof Den Haag gaat nu uitzoeken of de gesprekken het “persoonlijk stempel van de maker” dragen. Dat kan volgens de Hoge Raad het geval zijn óók als die maker (Endstra) niet bewust aan het scheppen (in de zin van: creëren) was.
Tja, en dat geldt dan natuurlijk ook voor Joran, die stap is niet zo moeilijk te zetten. Sterker: zowel in de wetenschappelijke als in de meer populaire juridische literatuur hadden velen deze al gezet. Meestal om te illustreren dat de Hoge Raad in zijn arrest de sluizen misschien wel erg ver heeft opengezet. “Auteursrecht op alles!”was een kreet die in dat verband wel is gebezigd.
Wellicht werd de advocaat van Van der Sloot vooral geïnspireerd door de overweging van de Hoge Raad in het Endstra-arrest dat “een schepping, om een werk in auteursrechtelijke zin te kunnen zijn, niet het karakter van een coherente creatie behoeft te hebben”. Dat helpt natuurlijk enorm in relatie tot de vaak onsamenhangende woordenbrij uit de (Emmy)-Awardwinning uitzending van Peter R. Ik vermoed niettemin dat Van der Sloot en zijn advocaat nog wel even zullen wachten tot het Haagse Hof zijn licht over het persoonlijk stempel van Endstra heeft laten schijnen.
Dat moet overigens de last die dat Hof nu al op zijn schouders moet voelen behoorlijk verzwaren. “Hoe gaan we motiveren dat zo’n gesprek in een auto (of dat nou op de achterbank of de passagiersstoel plaatsvond) géén persoonlijk stempel heeft, ook als is daarvoor geen vooropgezet plan of zelfs maar coherentie nodig?”
Welnu, voor wat het waard is: De Hoge Raad heeft de middelen daartoe al aangereikt door aan te geven dat in ieder geval buiten het persoonlijk stempel valt alles wat een vorm heeft die “zo banaal of triviaal is, dat daarachter geen creatieve arbeid van welke aard ook valt te aan te wijzen”. Een kwestie dus van het nog eens goed nalezen van de achterbankgesprekken, het goed op een rij zetten van de trivialiteiten daarin, goed motiveren dat die weliswaar nieuws vormen -en daarom aantrekkelijk leesvoer zijn- maar niettemin triviaal blijven en voilà: een afgewogen feitelijk oordeel waar geen Hoge Raad meer aan te pas kan komen. En waarmee Joran helemaal het nakijken heeft…
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.