Praktijkgebieden:
Een opmerkelijke uitspraak van de Reclame Code Commissie, gisteren. Stichting Wakker Dier, de campagne-organisatie tegen misstanden in de bio-industrie, had zich beklaagd over de etikettering van eiersalades van Johma en C-1000. Deze worden op de markt gebracht als “scharrelei-salade”. De stukjes ei in de salade zijn ook inderdaad scharrelei. In de saus zit echter ook legbatterij-ei verwerkt. Wakker Dier vond dat misleidend.
De Reclame Code Commissie volgde dat oordeel niet. Volgens de commissie krijgt de consument een product met als hoofdingrediënt eieren die van scharrelkippen afkomstig zijn. Het eigeel in de saus, afkomstig uit de legbatterij, is een ondersteunend ingrediënt en geen hoofdingrediënt. Het betreft slechts 2% van het product. Aangezien op de verpakking geen claim staat dat het product uitsluitend met scharreleieren is bereid, kan volgens de commissie niet van misleiding worden gesproken.De redelijk oplettende consument zal de op de verpakking afgedrukte ingrediëntenlijst lezen. Daarop staat vermeld dat er naast scharrel-ei ook “eigeel” is verwerkt. Aangezien dat ingrediënt apart van de scharreleieren wordt genoemd, zal de consument, volgens de commissie, begrijpen dat dit eigeel niet van scharreleieren afkomstig is en dat het dan wel legbatterij-eieren zullen zijn. Conclusie: geen misleiding.
Toch een wat wonderlijke uitspraak. Een scharrelei-salade is een scharrelei-salade en bevat daarmee nu juist uitdrukkelijk geen batterij-eieren, lijkt me. De consument (ik in ieder geval wel) zal menen dat er alleen scharreleieren in zijn verwerkt. Daar hoef ik de ingrediëntenlijst dan niet meer voor te lezen.Wakker Dier meldt op haar website dat zij eind vorig jaar een marktonderzoek heeft laten doen naar de mening van consumenten over het gebruik van legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise. 80% gaf aan dat ze graag willen dat fabrikanten daarvan overschakelen op scharreleieren. Ook dat zijn vast niet allemaal consumenten die de precieze ingrediënten van hun boodschappen naspellen. Zeker niet als daar met grote letters op staat dat het scharrelei-salade is.
Overigens hebben Johma en C1000 aangegeven dat ze spoedig zullen overschakelen op 100% scharrelei in hun scharrelei-salade. Wakker Dier vindt de uitspraak van de commissie echter principieel onjuist en overweegt dan ook een hoger beroep. In hun eigen woorden: “De uitspraak van de commissie stond op een A4tje. Dat is meer dan de leefruimte van een kip in een legbatterij waarvan de eieren dus in ‘scharrelei’-salades mogen worden gestopt…’.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.