icon

Scharrelei-salade mag legbatterij-ei bevatten

Een opmerkelijke uitspraak van de Reclame Code Commissie, gisteren. Stichting Wakker Dier, de campagne-organisatie tegen misstanden in de bio-industrie, had zich beklaagd over de etikettering van eiersalades van Johma en C-1000. Deze worden op de markt gebracht als “scharrelei-salade”. De stukjes ei in de salade zijn ook inderdaad scharrelei. In de saus zit echter ook legbatterij-ei verwerkt. Wakker Dier vond dat misleidend.

De Reclame Code Commissie volgde dat oordeel niet. Volgens de commissie krijgt de consument een product met als hoofdingrediënt eieren die van scharrelkippen afkomstig zijn. Het eigeel in de saus, afkomstig uit de legbatterij, is een ondersteunend ingrediënt en geen hoofdingrediënt. Het betreft slechts 2% van het product. Aangezien op de verpakking geen claim staat dat het product uitsluitend met scharreleieren is bereid, kan volgens de commissie niet van misleiding worden gesproken.
De redelijk oplettende consument zal de op de verpakking afgedrukte ingrediëntenlijst lezen. Daarop staat vermeld dat er naast scharrel-ei ook “eigeel” is verwerkt. Aangezien dat ingrediënt apart van de scharreleieren wordt genoemd, zal de consument, volgens de commissie, begrijpen dat dit eigeel niet van scharreleieren afkomstig is en dat het dan wel legbatterij-eieren zullen zijn. Conclusie: geen misleiding.

Toch een wat wonderlijke uitspraak. Een scharrelei-salade is een scharrelei-salade en bevat daarmee nu juist uitdrukkelijk geen batterij-eieren, lijkt me. De consument (ik in ieder geval wel) zal menen dat er alleen scharreleieren in zijn verwerkt. Daar hoef ik de ingrediëntenlijst dan niet meer voor te lezen.
Wakker Dier meldt op haar website dat zij eind vorig jaar een marktonderzoek heeft laten doen naar de mening van consumenten over het gebruik van legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise. 80% gaf aan dat ze graag willen dat fabrikanten daarvan overschakelen op scharreleieren. Ook dat zijn vast niet allemaal consumenten die de precieze ingrediënten van hun boodschappen naspellen. Zeker niet als daar met grote letters op staat dat het scharrelei-salade is.

Overigens hebben Johma en C1000 aangegeven dat ze spoedig zullen overschakelen op 100% scharrelei in hun scharrelei-salade. Wakker Dier vindt de uitspraak van de commissie echter principieel onjuist en overweegt dan ook een hoger beroep. In hun eigen woorden: “De uitspraak van de commissie stond op een A4tje. Dat is meer dan de leefruimte van een kip in een legbatterij waarvan de eieren dus in ‘scharrelei’-salades mogen worden gestopt…’.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scharrelei-salade mag legbatterij-ei bevatten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief