Praktijkgebieden:
In academische kringen was het al enigszins gebruik: software gebruiken om plagiaat op te sporen. Op deze manier worden vooral doctoraal- (tegenwoordig: master-) scripties door argwanende docenten gechecked op hun oorspronkelijkheid. In een tijd waar vrijwel alles dat de laatste tien jaar geschreven is op internet kan worden gevonden is dat bepaald geen overbodige luxe. Bovendien vormt het een prachtige illustratie van het adagium “the answer to the machine is in the machine” (al bedoelde auteursrecht & internet-goeroe Charles Clark dat oorspronkelijk op een net iets andere manier).
Ook buiten de academische wereld is er behoefte aan een dergelijke controle. Sinds de opkomst van het verschijnsel weblog is iedereen journalist en niet iedereen neemt het daarbij even nauw met de regels van het auteursrecht. Wie nieuws brengt op zijn weblog haalt dat meestal van een andere plek op internet. En daarbij worden nog al eens ongeautoriseerd hele blokken tekst overgenomen.
Is nieuws dan auteursrechtelijk beschermd? Nee, het nieuws op zichzelf niet, maar een concreet bericht waarin dat nieuws wordt beschreven wel. Zo mag ik zonder enig probleem schrijven over het onderwerp van deze blog, hoewel boek9.nl en Solv dat ook al hebben gedaan. Ook zij hadden het trouwens niet zelf bedacht: dit onderwerp is in het nieuws gekomen door een vrij uitvoerig artikel op journalistiek-weblog De Nieuwe Reporter. Een deel van de feiten die boek 9, Solv en ik gebruiken komt daar vandaan. Maar we geven er allemaal een wat andere draai aan. En het is die draai die beschermd is.
Een programma als Ephorus is in staat plagiaat op te sporen. Je voert de te onderzoeken tekst in het programma in en Ephorus (Grieks voor “schoolopziener” naar het schijnt) gaat speuren in een aangegeven database of op het internet naar overeenstemmende teksten. En waar de docent aldus kijkt of het door hem ingevoerde document auteursrechtelijk wel kosher is, kan het omgekeerde natuurlijk ook. De journalist kan zijn zelfbedachte stuk invoeren en kijken wie daar op internet allemaal mee aan de haal zijn gegaan.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten gaat daar voor haar leden-freelancers (die in beginsel hun eigen auteursrecht behouden) nu dus mee aan de slag. Webloggers beware!
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.