Praktijkgebieden: Mediarecht
Eurocommissaris mededinging mevrouw Neelie Kroes heeft besloten dat de monopolies voor auteursrechtenorganisaties moeten worden opgeheven. Zij, althans formeel de Europese Commissie, heeft vandaag namelijk bepaald dat de Europese mededingingsregels ook moeten worden toegepast op de wederkerigheids-contracten die zijn overeengekomen tussen alle Europese muziekauteursrechten-organisaties.
Die contracten houden onder meer in dat grensoverschrijdende exploitanten van muziek (internationale omroeporganisaties, aanbieders van online muziek) nu bij elke nationale muziekauteursrechtenorgani-satie toestemming moeten vragen voor gebruik voor elk afzonderlijk land waar zij muziek willen aanbieden. Dus: voor Nederland bij Buma, voor Duitsland bij Gema, voor België bij Sabam, voor Denemarken bij Koda, etc.
Dat mag dus voortaan niet meer: de EU mededingingsregels staan een dergelijke territoriale verdeling van de markt immers niet toe. Dat betekent dat Buma, Gema, Sabam, etc. nu de mogelijkheid krijgen voor heel Europa de toestemming voor muziekgebruik te regelen. Dat wordt dus vrije concurrentie tussen die verschillende organisaties.
In een reactie op haar website spreekt Buma de vrees uit dat dit uiteindelijk gaat leiden tot een situatie waarin nog maar “drie of vier concurrentievervalsende muziekkolossen” de Europese markt zullen domineren. De eerste ontwikkelingen daarin zijn al gaande. Zo hebben de Duitse en Engelse zusterorganisaties een overeenkomst gesloten met EMI-music voor het Europabreed aanbieden van haar repertoire via internet en mobiele telefoon. De kleinere organisaties worden daarbij buiten spel gezet.
Buma heeft daartegen een klacht ingediend bij de antitrust-instanties van de Europese commissie. Daarnaast pleit zij voor een Europese Richtlijn die de diversiteit aan auteursrechtenbureaus in stand moet houden.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.