icon

Het einde van Buma?

Eurocommissaris mededinging mevrouw Neelie Kroes heeft besloten dat de monopolies voor auteursrechtenorganisaties moeten worden opgeheven. Zij, althans formeel de Europese Commissie, heeft vandaag namelijk bepaald dat de Europese mededingingsregels ook moeten worden toegepast op de wederkerigheids-contracten die zijn overeengekomen tussen alle Europese muziekauteursrechten-organisaties.

Die contracten houden onder meer in dat grensoverschrijdende exploitanten van muziek (internationale omroeporganisaties, aanbieders van online muziek) nu bij elke nationale muziekauteursrechtenorgani-satie toestemming moeten vragen voor gebruik voor elk afzonderlijk land waar zij muziek willen aanbieden. Dus: voor Nederland bij Buma, voor Duitsland bij Gema, voor België bij Sabam, voor Denemarken bij Koda, etc.

Dat mag dus voortaan niet meer: de EU mededingingsregels staan een dergelijke territoriale verdeling van de markt immers niet toe. Dat betekent dat Buma, Gema, Sabam, etc. nu de mogelijkheid krijgen voor heel Europa de toestemming voor muziekgebruik te regelen. Dat wordt dus vrije concurrentie tussen die verschillende organisaties.

In een reactie op haar website spreekt Buma de vrees uit dat dit uiteindelijk gaat leiden tot een situatie waarin nog maar “drie of vier concurrentievervalsende muziekkolossen” de Europese markt zullen domineren. De eerste ontwikkelingen daarin zijn al gaande. Zo hebben de Duitse en Engelse zusterorganisaties een overeenkomst gesloten met EMI-music voor het Europabreed aanbieden van haar repertoire via internet en mobiele telefoon. De kleinere organisaties worden daarbij buiten spel gezet.

Buma heeft daartegen een klacht ingediend bij de antitrust-instanties van de Europese commissie. Daarnaast pleit zij voor een Europese Richtlijn die de diversiteit aan auteursrechtenbureaus in stand moet houden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Het einde van Buma?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief