Praktijkgebieden:
Er is de afgelopen dagen een heleboel heen en weer geschreven over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het verbieden van de Wilders film. En over de vraag of wel of niet kan worden afgedwongen of die tevoren aan een overheidsfunctionaris moet worden getoond. En over de vraag of dáár dan weer vooraf voorwaarden aan kunnen worden verbonden (Wilders wil wel tonen, maar alleen op voorwaarde dat de film vervolgens niet verboden wordt).
Voor mij staat vast (en ik geloof dat vrijwel alle publicisten het daarover eens zijn) dat vertoning vooraf op geen enkele manier zal kunnen worden afgedwongen. De Grondwet is duidelijk: “Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.” Als je niet vooraf gaand verlof nodig hebt, hoef je dus niet vooraf te laten zien; zo simpel is het.
Voorwaarden stellen aan een vrijwillige inzage is theoretisch denkbaar. Alleen… hoe ga je dat in het vat gieten? Privaatrechtelijk middels een overeenkomst? Met een boeteclausule erin? Ik vermoed dat zo’n overeenkomst weinig waarde heeft op het moment dat de overheid naar aanleiding van wat zij gezien heeft toch een verbod vordert. Als de overheid als overheid optreedt blijken puur privaatrechtelijke afspraken namelijk vaak te moeten wijken.
Nee, als we het hier toch over het privaatrecht hebben, dan is het tweede stukje van de bovengenoemde grondwetsbepaling veel interessanter: “behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet”. Dát deel van de bepaling betekent dat, zodra een openbaarmaking eenmaal heeft plaatsgehad, de publicist volledig afgerekend kan worden op hetgeen hij heeft gepubliceerd. Dat kan strafrechtelijk (ik maakte ooit voor mijn studenten Informatierecht een overzicht van alle “uitingsdelicten” in de ruimste zin van het woord uit het Wetboek van Strafrecht -dat zijn er vast meer dan u dacht-; in casu staat vooral Titel V in de belangstelling), maar ook civiel. Een uiting kan civiel onrechtmatig worden bevonden, hetgeen kan leiden tot een verbod, een rectificatieplicht, maar ook schadevergoeding.
In de praktijk gaat het bij dat laatste veelal om immateriële schade, door de publicatie ondervonden verdriet en schaamte, reputatieschade en dergelijke. Het kan echter ook concreter: als door een onrechtmatig bevonden publicatie een bedrijf bijvoorbeeld zijn omzet ziet dalen, is vergoeding van gederfde winst niet uitgesloten.
Hoe zit dat met verder verwijderde schade? Als straks de ruiten van ambassades sneuvelen door betogingen tegen de Wilders film, kan men dan de schade op Wilders verhalen? Als de film daadwerkelijk onrechtmatig zou worden bevonden is dat niet ondenkbaar. Wel zal er dan een causaal verband moeten worden aangetoond tussen de publicatie van Wilders en de geleden schade.Dat lijkt eenvoudig: als de film er niet was geweest waren de ruiten niet gesneuveld. Maar juristen volgen op dat vlak niet de fysica. Zij kijken of de schade “in redelijkheid als gevolg van de onrechtmatige daad aan de pleger daarvan kan worden toegerekend”. Of dat zo is moet de rechter van geval tot geval uitmaken.
Als daadwerkelijk wordt toegerekend kan de heer Wilders nog proberen zijn WA-verzekeraar te laten uitbetalen. Ik vermoed echter dat zijn polis daar niet geheel op zal zijn toegesneden…
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.