icon

Netwerksites en de fiscus

Staat u al op Hyves? Of opereert u liever in een meer business-like omgeving als LinkedIn? Hoe dan ook: áls u daar staat is er grote kans dat u daar ook informatie geeft over uw (neven)werkzaamheden. Bij LinkedIn is dat zelfs expliciet de bedoeling: via het netwerk van jouw netwerk werk binnenhalen. Het verdient echter wel aanbeveling de inkomsten uit de op de sites genoemde (neven)werkzaamheden netjes op te geven bij de belastingdienst. Want die kijkt mee, zo blijkt.

Webwereld berichtte deze week over een in Ierland woonachtige Nederlandse internetondernemer, die een bezoekje kreeg van de Ierse belastingdienst. Zij hadden op onder andere zijn LinkedIn pagina gegevens gevonden die niet in overeenstemming leken met zijn aangifte.
Een redacteur van Bright Magazine (die toevalligerwijs weer in mijn LinkedIn netwerk zit –it's a small world) heeft naar aanleiding van de Ierse zaak maar eens navraag gedaan bij de Nederlandse belastingdienst. Wat blijkt? Ook Nederlandse inspecteurs checken wel eens op netwerksites wat iemand daar schrijft over zijn werkzaamheden. Niets bijzonders, zo vinden ze zelf, ze houden immers ook al bij wat kranten over iemands werkzaamheden schrijven.

Mag dit nu allemaal? Ja, dat lijkt me wel. De belastingdienst hoeft zich bij haar beoordeling van iemands belastingplicht niet te beperken tot de aangifte. Het staat haar vrij andere bronnen te raadplegen over het inkomen van de belastingplichtige. Zeker als die bronnen openbaar zijn is daar niets tegen in te brengen.
Natuurlijk zal uiteindelijk wel moeten worden aangetoond dat de opgegeven nevenwerkzaamheden ook daadwerkelijk inkomsten hebben opgeleverd. Maar daar heeft de fiscus weer andere middelen voor.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Netwerksites en de fiscus

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief