Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Wij kennen al enige tijd embedded journalists bij operaties van het Amerikaanse leger. De onvolprezen intellectuele eigendoms-site boek9.nl kent embedded lawyers. En nu is er ook Embedded Music.Het gaat hier om de muziek die te horen is op embeded video’s; u weet wel: die video’s die zo makkelijk in een weblogje kunnen worden geplaatst. Veel bloggers vinden het leuk een clipje van hun favoriete band op hun weblog te plaatsen en met name via Youtube is dat tegenwoordig een fluitje van een cent.
Maar met zo’n muziekclip maak je natuurlijk wel muziek openbaar. En Buma is nu eenmaal de organisatie die moet bewaken dat dit rechtmatig gebeurt. Dat ondervond deze week de website myownmusicindustry.nl (kortweg: MOMI). Deze website houdt zich vooral bezig met het promoten van muziek door het bespreken (en embedded tonen) van muziekvideo’s die door de artiesten zelf elders online zijn gezet (meestal op Youtube).
MOMI ontving een brief van Buma als onderdeel van een grootscheepse controle van álle Nederlandse websites op het gebruik van muziek (zie de brief van Buma op de MOMI website). MOMI is verontwaardigd, zo blijkt uit de eveneens op hun website gepubliceerde reactie. Wij linken alleen naar muziek die door de artiesten zelf online wordt gezet, zo stellen zij, “Het doel van MOMI is juist om muziek te promoten en niet om artiesten te benadelen.”
Een begrijpelijk standpunt (zeker voor een site als MOMI). Het klopt echter niet helemaal. MOMI linkt namelijk niet, maar embedt (ach ja, laten we het maar gewoon Nederlands vervoegen). En dat is juridisch iets anders.Een linkje leidt niet snel tot problemen; het wordt auteursrechtelijk gezien als een soort voetnoot of verwijzing en niet als een zelfstandige openbaarmaking van het werk waarnaar is gelinkt. Alleen als gelinkt wordt naar ernstig onrechtmatige publicaties (zoals pagina’s met handleidingen voor het laten ontsporen van treinen) leidt dat nog wel eens tot rechterlijk ingrijpen (maar dan om redenen die buiten het auteursrecht liggen).Een embedded video echter, toont gewoon de complete inhoud van de clip, in de eigen omgeving van de blogger of website-eigenaar. Dat wordt gezien als een aparte, nieuwe vorm van openbaar maken.
Strikt genomen heeft Buma dus gelijk. Interessant punt is overigens nog dat Buma heeft aangegeven dat het een regeling heeft getroffen met Youtube voor de muziek die daar wordt openbaar gemaakt… Dat maakt de situatie voor MOMI natuurlijk extra wrang. Bij Youtube zelf mag het dus wel, maar embedded bij MOMI (nog steeds) niet…Toch is ook dat niets nieuws. Ook over de muziek die uit de radio komt zijn met Buma afspraken gemaakt. Gaat u die radio versterkt laten spelen bij uw buurtbarbecue, dan zult u echter toch weer niet om Buma heen kunnen…
Wat niet wegneemt dat de prioriteiten in de handhaving wat anders gelegd zouden kunnen worden…
NB: zie ook de update
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.