icon

Buma en de 'Embedded Music'

Wij kennen al enige tijd embedded journalists bij operaties van het Amerikaanse leger. De onvolprezen intellectuele eigendoms-site boek9.nl kent embedded lawyers. En nu is er ook Embedded Music.
Het gaat hier om de muziek die te horen is op embeded video’s; u weet wel: die video’s die zo makkelijk in een weblogje kunnen worden geplaatst. Veel bloggers vinden het leuk een clipje van hun favoriete band op hun weblog te plaatsen en met name via Youtube is dat tegenwoordig een fluitje van een cent.

Maar met zo’n muziekclip maak je natuurlijk wel muziek openbaar. En Buma is nu eenmaal de organisatie die moet bewaken dat dit rechtmatig gebeurt. Dat ondervond deze week de website myownmusicindustry.nl (kortweg: MOMI). Deze website houdt zich vooral bezig met het promoten van muziek door het bespreken (en embedded tonen) van muziekvideo’s die door de artiesten zelf elders online zijn gezet (meestal op Youtube).

MOMI ontving een brief van Buma als onderdeel van een grootscheepse controle van álle Nederlandse websites op het gebruik van muziek (zie de brief van Buma op de MOMI website). MOMI is verontwaardigd, zo blijkt uit de eveneens op hun website gepubliceerde reactie. Wij linken alleen naar muziek die door de artiesten zelf online wordt gezet, zo stellen zij, “Het doel van MOMI is juist om muziek te promoten en niet om artiesten te benadelen.”

Een begrijpelijk standpunt (zeker voor een site als MOMI). Het klopt echter niet helemaal. MOMI linkt namelijk niet, maar embedt (ach ja, laten we het maar gewoon Nederlands vervoegen). En dat is juridisch iets anders.
Een linkje leidt niet snel tot problemen; het wordt auteursrechtelijk gezien als een soort voetnoot of verwijzing en niet als een zelfstandige openbaarmaking van het werk waarnaar is gelinkt. Alleen als gelinkt wordt naar ernstig onrechtmatige publicaties (zoals pagina’s met handleidingen voor het laten ontsporen van treinen) leidt dat nog wel eens tot rechterlijk ingrijpen (maar dan om redenen die buiten het auteursrecht liggen).
Een embedded video echter, toont gewoon de complete inhoud van de clip, in de eigen omgeving van de blogger of website-eigenaar. Dat wordt gezien als een aparte, nieuwe vorm van openbaar maken.

Strikt genomen heeft Buma dus gelijk. Interessant punt is overigens nog dat Buma heeft aangegeven dat het een regeling heeft getroffen met Youtube voor de muziek die daar wordt openbaar gemaakt… Dat maakt de situatie voor MOMI natuurlijk extra wrang. Bij Youtube zelf mag het dus wel, maar embedded bij MOMI (nog steeds) niet…
Toch is ook dat niets nieuws. Ook over de muziek die uit de radio komt zijn met Buma afspraken gemaakt. Gaat u die radio versterkt laten spelen bij uw buurtbarbecue, dan zult u echter toch weer niet om Buma heen kunnen…

Wat niet wegneemt dat de prioriteiten in de handhaving wat anders gelegd zouden kunnen worden…

NB: zie ook de update

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Buma en de 'Embedded Music'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief