icon

“Haal mijn naam daar eens weg!”

De Nederlandse privacy-waakhond, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft deze week nog eens krachtig duidelijk gemaakt dat de kreet “wat offline geldt moet ook online gelden” op privacy gebied in ieder geval springlevend is. Dat betekent dat wat het CBP betreft de bepalingen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) óók door de beheerders van websites netjes moeten worden nageleefd. Op dit moment gebeurt dat in veel gevallen niet.

Dat brengt onder andere met zich mee dat mensen nog jarenlang geconfronteerd blijven met naar hen traceerbare gegevens die ooit eens (al dan niet door hun eigen toedoen) op het web terecht zijn gekomen. De laatste maanden was regelmatig in het nieuws dat dit problemen kan opleveren bij bijvoorbeeld sollicitaties. Ruim de helft van de personeelsfunctionarissen zou tegenwoordig een Google-search toepassen op de naam van een sollicitant.

Het CBP heeft nu richtsnoeren gepubliceerd die zij wil gaan toepassen bij het toezicht op websites. Daarbij hoort een handige checklist in de vorm van een stroomdiagram (op bladzijde 5) waaruit verantwoordelijken voor websites gemakkelijk kunnen afleiden of wat zij doen is toegestaan. Hoofdregel: gegevens publiceren die herleidbaar zijn tot een levende natuurlijke persoon (een mens, dus), mag meestal alleen maar met toestemming van die persoon. En die toestemming kan op ieder moment weer worden ingetrokken, waarna de betreffende gegevens ook onmiddellijk weer moeten worden weggehaald. (Voor de duidelijkheid: soms is toestemming niet nodig en dan helpt ook het intrekken daarvan dus niet. Daarbij moet o.a. gedacht worden aan uitvoering van een publieke taak (denk aan “opsporing verzocht”), of een gerechtvaardigd belang van de verantwoordelijke voor de website zelf (“raadpleeg bij onraad de conciërge, de heer De Groot, telefoonnummer…”).

Dat heeft het CBP overigens allemaal niet zelf bedacht: zo staat het gewoon in de WBP. Alleen gaat het CBP de naleving daarvan op internet nu dus ook echt controleren. Met in het uiterste geval de mogelijkheid boetes op te leggen. Wie als verantwoordelijke voor een website de in de titel genoemde kreet krijgt toegevoegd kan daar maar beter alert op reageren.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
“Haal mijn naam daar eens weg!”

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief