icon

Baas in eigen huis?

Opnieuw is er ruzie in makelaarsland. Was er vorig jaar nog veel te doen over Zoek Alle Huizen.nl, deze keer richt de woede zich op de meta-zoeksite www.jaap.nl. Een site die zonder gêne opereert onder de kreet “Meer huizen dan op Funda” en in haar radio-reclames ook speels gebruik maakt van de “Jaap vs. Funda”-index (die altijd uitvalt in het voordeel van Jaap). Tja, dan zoek je ook een beetje de confrontatie natuurlijk.

Toch is het deze keer niet de NVM (eigenaar van Funda) die de aanval kiest, maar een groep individuele makelaars die zich hebben verenigd in de stichting “Baas in eigen huis”. Zij stellen dat Jaap veel te ver gaat door teksten en foto’s van individuele makelaarssites over te nemen.

Vaste lezers herinneren zich nog, dat het Gerechtshof te Arnhem vorig jaar bevestigde dat Zoek Alle Huizen.nl (ZAH) geen inbreuk maakte op intellectuele eigendomsrechten van makelaars. Op een databankrecht konden de makelaars zich volgens het Hof niet beroepen (áls de te koop staande huizen op een makelaars-site al een databank vormen, dan is dat een spin-off van het normale makelaarswerk). En auteursrechtelijk viel het handelen van ZAH, inclusief het plaatsen van het fotootje, onder het citaatrecht. Bij de bespreking van die uitspraak gaf ik destijds aan de citaat-oplossing wat gewrongen te vinden, maar deze te kunnen billijken in afwachting van de verdere ontwikkelingen. (Er loopt thans een bodemprocedure, meen ik, waarin het laatste woord nog niet gezegd is).

Wat Jaap.nl nu doet gaat echter vele malen verder dan de handelswijze van ZAH. Bij Jaap wordt niet een klein gedeelte uit de omschrijving op de makelaarssite weergegeven, met een thumbnail fotootje erbij. Nee, Jaap neemt, zo lijkt het, (vrijwel) de hele beschrijving van de makelaarssite over en plaatst daar diverse forse foto’s bij, die ook rechtstreeks van de oorspronkelijke site komen. Dat zou ik met de beste wil van de wereld geen citeren meer kunnen noemen…

Levert het dus auteursrechtinbreuk op? Daar heb ik wel een idee over, maar laten we even wachten op wat de rechter ervan gaat zeggen. Jaap toont zich intussen in elk geval hoogst strijdbaar. Voorzover uit de berichtgeving terzake kan worden afgeleid, zal Jaap op zijn beurt een vordering tegen de NVM instellen, omdat deze in strijd zou handelen met de Mededingingswet.
Wij zullen de zaak op deze pagina’s blijven volgen.

Inmiddels is in deze zaak uitspraak gedaan: zie de blog van 7 augustus daarover!

Verder lezen:
artikel Webwereld 1; artikel Webwereld 2

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Baas in eigen huis?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief