icon

Kan de publieke omroep Youtube aan…?

Enkele weken geleden maakte ik melding van de claim van 1 miljard dollar die het Amerikaanse mediabedriijf Viacom had neergelegd bij Google, de eigenaar van het populaire Youtube. Achtergrond was het feit dat volgens Viacom via Youtube maar liefst 180.000 filmpjes zouden worden verspreid waarvan de auteursrechten bij Viacom liggen.

Ook de Nederlandse publieke omroepen maken zich inmiddels zorgen over de verspreiding van hun auteursrechtelijk beschermde materiaal via de populaire filmpjes-site. Onder andere Elsevier bericht dat “een omroepbreed overleg van juristen” zich thans over de kwestie buigt. Hun overleg zal wel voornamelijk gaan over de vraag hoe effectief kan worden voorkomen dat hun beschermde materiaal op de site komt.

Het er weer af krijgen is namelijk niet zo moeilijk. Youtube verleent in de praktijk onmiddellijk medewerking als iemand met een claim komt dat zijn rechten worden geschonden. Het materiaal wordt dan verwijderd. Youtube handelt aldus op dezelfde manier als waarop internetproviders doorgaans handelen wanneer zij worden gewezen op onrechtmatige zaken die plaatsvinden via een door hen gehoste site. Zoals in bovengenoemde eerdere bijdrage al werd vermeld, is dat voor providers ook de voorgeschreven handelwijze (in Nederland op basis van jurisprudentie en EU-regels; in Amerika op basis van de Digital Millenium Copyright Act). De vraag is echter: is Youtube niet méér dan een provider?

Ik denk van wel, maar merk daarbij op dat (voorzover mij bekend) nog geen rechter zich daarover heeft uitgelaten. Ik vind dat, onder andere vanwege de categorisatie die is aangebracht en vanwege de uitgebreide zoekfuncties, Youtube dichter aanligt tegen een soort groot openbaar video-weblog dan tegen de klassieke (access of service) provider. En natuurlijk heeft het ook best wat weg van het oude Napster. Ten aanzien van weblogs weten wij dat de beheerder daarvan niet alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen postings, maar óók voor die van mensen die reageren (zie mijn bijdrage uit november 2004). En Napster… we weten allemaal hoe het daar mee is afgelopen.

Intussen maakt het internationale aspect van internet het natuurlijk allemaal niet makkelijker. Hoewel het geen enkel probleem zal zijn Youtube (lees: Google) aan te pakken voor de Nederlandse rechter (er wordt immers In ook in Nederland inbreuk gemaakt) en naar Nederlands recht (de lex protectionis – het recht van de plaats waar bescherming wordt gevraagd) moet men nog maar zien of men het resulterende vonnis in California (de plek waar Youtube huist) krijgt afgedwongen.
Daarover wellicht een andere keer meer.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kan de publieke omroep Youtube aan…?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief