icon

Viacom claimt 1 mrd. van Google wegens Youtube

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom (eigenaar van onder andere MTV, Nickelodeon en Dreamworks) heeft een rechstzaak aangespannen tegen Google, de eigenaar van Youtube. In deze procedure eist Viacom een schadevergoeding van een miljard dollar wegens auteursrechtinbreuk. Ook wordt een verbod op verdere inbreuk geëist. Volgens Viacom accepteert Youtube willens en wetens dat via haar site auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt aangeboden. “Youtube is een organisatie die een lucratieve handel van het distribueren en uitbuiten van andermans werk heeft gemaakt”, zo citeert Webwereld het mediabedrijf.

Ik ken het Amerikaanse recht niet in detail, maar weet wel dat in de VS net als in Nederland een zekere bescherming van Internetproviders (ISPs) bestaat. Volgens de Digital Millenium Copyright Act (de Amerikaanse wet die het auteursrecht moest beschermen tegen de digitale revolutie) zijn ISPs beschermd tegen aansprakelijkheid, als ze materiaal maar onmiddellijk van hun servers verwijderen zodra ze erop worden gewezen dat er inbreuk mee wordt gemaakt. In Nederland kennen we dezelfde regel; oorspronkelijk als gevolg van de beroemde uitspraak inzake Scientology / XS4all, later bevestigd in Europese regelgeving.

Ik kan niet direct overzien in hoeverre Youtube naar Amerikaans recht als ISP kwalificeert. Wel lijkt het me duidelijk dat zij onmogelijk alle aangeboden content kan screenen op mogelijke auteursrechtinbreuk. Het ligt dan voor de hand de ISP-exemption (zonodig analoog) toe te passen. Viacom lijkt echter te stellen dat Youtube zich niet naar de regels van die exemption gedraagt, door willens en wetens beschermd materiaal te plaatsen. Er zouden 160.000 filmpjes via Youtube zijn verspreid waarop Viacom het auteursrecht heeft. Deze zouden anderhalf miljard keer zijn bekeken.

Toch doet Youtube wel iets. Zoekend naar clips uit South Park (waarvan de rechten bij Viacom liggen) kreeg ik regelmatig niet de clip, maar wel de volgende tekst: “This video is no longer available due to a copyright claim by Viacom International Inc.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Viacom claimt 1 mrd. van Google wegens Youtube

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief