icon

'10' van Talpa (revisited)

Weet u het nog? Op 2 juni 2005 bepaalde de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Utrecht dat John de Mol's Talpa geen gebruik mocht maken van de merknaam “Tien” voor haar nieuwe televisiezender. Een dergelijk gebruik zou inbreuk maken op de oudere rechten op het merk “TV10”, die ondanks het verdwijnen van de gelijknamige zender nog altijd geldend gemaakt konden worden. Talpa ging in hoger beroep, maar het Gerechtshof Amsterdam bevestigde het vonnis van de Voorzieningenrechter op 15 oktober 2005.

Niet leuk voor Talpa: zij hadden zich er veel van voorgesteld bij iedereen thuis op nummer 10 van de afstandbediening terecht te komen. Een pleister op de wonde was het feit dat de naam “Talpa” inmiddels zodanig was ingeburgerd dat deze ook wel als naam voor de nieuwe zender kon worden gebruikt. Maar het bleef ongetwijfeld knagen…

Totdat een slimmerik in de organisatie bedacht dat het misschien wel zo kon zijn dat men de zender geen “Tien” mocht noemen, maar dat daarmee nog niet gezegd was dat men het cijfer 10 niet in de rechterbovenhoek zou kunnen plaatsen. Zoals SBS6 dat doet met een 6, bijvoorbeeld.
Maar ja… er dreigde wel een dwangsom van 50.000 euro voor iedere dag dat in strijd met het vonnis uit 2005 zou worden gehandeld. En er was klaarblijkelijk alle reden om ervan uit te gaan dat TV10 B.V. op deze dwangsommen aanspraak zou maken als men zomaar over zou gaan tot het hanteren van de 10…

Dus Talpa begon een kort geding tegen TV10 B.V., waarin werd geëist dat het TV10 zou worden verboden executiemaatregelen te nemen op basis van het vonnis uit 2005 als Talpa de 10 in de rechterbovenhoek zou plaatsen. En: met succes. Vandaag wees de Voorzieningenrechter te Amsterdam die vordering toe. De rechter overwoog dat Talpa het cijfer 10 niet zal gebruiken ter onderscheiding van haar televisie- diensten of van haar onderneming (dus: niet als merk). Daarvoor heeft Talpa immers al het merk Talpa. Ook als het cijfer 10 onafgebroken in de rechterbovenhoek van het televisiescherm is te zien, wordt dit door de rechter aangemerkt als uitsluitend beschrijvend gebruik van het kanaalnummer, aangezien daarnaast ook steeds het logo van Talpa onafgebroken in beeld zal zijn. Het cijfer 10 wordt dus niet zelfstandig gebruikt ter onderscheiding van haar televisiediensten of haar onderneming.

Chapeau voor Talpa. Ik denk dat hier inderdaad geen speld tussen valt te krijgen. De kracht zit hem natuurlijk in dat irritante Talpa logo dat wij al maanden verplicht in beeld moeten dulden. Zolang dat gehandhaafd wordt kan er best een cijfer 10 bij, zonder dat meteen merkgebruik te noemen. En zo krijgt Talpa toch nog waar het altijd om te doen was: een positie binnen de eerste tien plaatsen op de afstandsbediening en zodoende een acceptabele exposure bij het volgorde-zappen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
'10' van Talpa (revisited)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief