icon

Allereerste Blawgje nog steeds actueel!

Op 27 juni 2004, bijna twee jaar geleden, verscheen de eerste bijdrage op dit weblog. De titel was “Merk van sponsor is heiligst in Portugal” en het ging over het in beslag nemen van honderden Heineken mutsen en luidsprekerhoeden in de Portugese stadions ten tijde van het toenmalige Europees Kampioenschap voetbal. Ik legde in de bijdrage uit hoe het in beslag nemen van deze attributen op de openbare weg een hachelijke zaak was, die uitsluitend door Portugese noodwetgeving mogelijk was. Binnen de stadions lag dat mijns inziens echter anders: daar konden gewoon contractuele voorwaarden worden gesteld aan de bezoekers, waaronder: “Gij zult bij uw bezoek geen andere supporters-artikelen meenemen dan die van officiële sponsors”.

De kwestie is opnieuw actueel nu Bavaria bezwaar maakt tegen het in beslag nemen van de “Leeuwenhose” in de Kuip ten tijde van de oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Kameroen. Nu ligt de casus wel iets anders dan destijds in Portugal: de hose werd aan de ingang van de Kuip uitgedeeld door Bavaria-medewerkers. Ze werden echter weer even hard in beslag genomen door de stewards van de Kuip. “Als een bedrijf het leuk vindt om door het uitdelen van spullen de aandacht op zijn producten te vestigen, mag dat in de stad of buiten het stadion maar daarbinnen gelden onze regels”, aldus de commercieel directeur van de KNVB, Jean-Paul Decossaux, op www.nu.nl. Bavaria pikt het niet en begint een kort geding tegen de KNVB.

Ik verwacht dat de KNVB gaat winnen, gezien het bovenstaande. Om de allereerste blawgbijdrage van de Wieringa Weblog te citeren:
Overigens zou een noodwet niet nodig zijn geweest als men alleen in het stadion de artikelen van concurrerende merken had willen verbieden. Een stadion is een besloten terrein en de eigenaar kan (al dan niet ingefluisterd door UEFA) voor het betreden daarvan alle voorwaarden stellen die hij wil.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Allereerste Blawgje nog steeds actueel!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief