Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Op 27 juni 2004, bijna twee jaar geleden, verscheen de eerste bijdrage op dit weblog. De titel was “Merk van sponsor is heiligst in Portugal” en het ging over het in beslag nemen van honderden Heineken mutsen en luidsprekerhoeden in de Portugese stadions ten tijde van het toenmalige Europees Kampioenschap voetbal. Ik legde in de bijdrage uit hoe het in beslag nemen van deze attributen op de openbare weg een hachelijke zaak was, die uitsluitend door Portugese noodwetgeving mogelijk was. Binnen de stadions lag dat mijns inziens echter anders: daar konden gewoon contractuele voorwaarden worden gesteld aan de bezoekers, waaronder: “Gij zult bij uw bezoek geen andere supporters-artikelen meenemen dan die van officiële sponsors”.
De kwestie is opnieuw actueel nu Bavaria bezwaar maakt tegen het in beslag nemen van de “Leeuwenhose” in de Kuip ten tijde van de oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Kameroen. Nu ligt de casus wel iets anders dan destijds in Portugal: de hose werd aan de ingang van de Kuip uitgedeeld door Bavaria-medewerkers. Ze werden echter weer even hard in beslag genomen door de stewards van de Kuip. “Als een bedrijf het leuk vindt om door het uitdelen van spullen de aandacht op zijn producten te vestigen, mag dat in de stad of buiten het stadion maar daarbinnen gelden onze regels”, aldus de commercieel directeur van de KNVB, Jean-Paul Decossaux, op www.nu.nl. Bavaria pikt het niet en begint een kort geding tegen de KNVB.
Ik verwacht dat de KNVB gaat winnen, gezien het bovenstaande. Om de allereerste blawgbijdrage van de Wieringa Weblog te citeren:“Overigens zou een noodwet niet nodig zijn geweest als men alleen in het stadion de artikelen van concurrerende merken had willen verbieden. Een stadion is een besloten terrein en de eigenaar kan (al dan niet ingefluisterd door UEFA) voor het betreden daarvan alle voorwaarden stellen die hij wil.“
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.