icon

Artsen moeten van sofi-nummer afblijven

(Huis)artsen mogen niet het sofi-nummer van hun patiënten vragen. Helemaal uit den boze is het dat zij dit nummer gebruiken om het te koppelen aan medische dossiers. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gisteren meegedeeld in een brief aan de Landelijke Huisartsenvereniging.

De brief is een reactie van het CBP (de onafhankelijke waakhond voor de privacybescherming) op vragen en klachten van verontruste burgers. Klaarblijkelijk lopen veel artsen al vooruit op de introductie van het Burger Service Nummer (BSN) dat eind dit jaar of begin 2007 zal worden geïntroduceerd. Dat BSN mag wel gebruikt worden in de zorgsector en is daar zelfs mede voor bedoeld, onder andere om bij te dragen aan het goed functioneren van het toekomstige landelijke Elektronisch Patiënten Dossier. In de wet die de introductie van het BSN regelt zijn echter waarborgen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat daadwerkelijk het juiste BSN nummer aan de juiste dossiers gehangen wordt. Voor het sofinummer ontbreekt dergelijke regelgeving.

Als het BSN straks wordt ingevoerd zal aan zorgverleners de mogelijkheid worden geboden om in één keer alle juiste nummers van hun patiënten op te vragen. Zij hoeven die dus niet bij hun patiënten op te vragen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Artsen moeten van sofi-nummer afblijven

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief