Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Wij besteden op deze pagina's doorgaans weinig aandacht aan het octrooirecht. Deze week is er echter een vonnis gewezen dat te interessant is om te laten liggen. Hoewel het, zoals een octrooirechtelijk vonnis betaamt, vol staat met technisch (in dit geval vooral: chemisch en farmacologisch) jargon, is er een belangwekkende beslissing genomen. Bovendien doet de categorie producten waar het over gaat (“pseudo-polymorfen”) denken aan één van mijn favoriete afleveringen van de BBC science fiction comedy Red Dwarf. Daar ging het over een buitenaards wezen dat de gedaante van ieder denkbaar object kon aannemen. In deze uitspraak gaat het om iets soortgelijks: een medicijn dat onder bepaalde omstandigheden vanzelf kan veranderen in een ánder (en geoctrooieerd) medicijn.
Als ik het goed begrepen heb gaat het om twee vormen van Paroxetine Hydrochloride, namelijk de anhydraat en de hemihydraat-vorm. Op die laatste bestaat een octrooi van de eiser in de procedure. Wat blijkt nu? In medicijntabletten kan “spontaan” een omzetting plaatsvinden van de anhydraat naar de hemihydraatvorm. Dat kan gebeuren bij het “slaan” van de tabletten (hetgeen onder hoge druk plaats vindt) of door zogenaamde “seeding“. Met dat laatste wordt het proces bedoeld dat een thermodynamisch minder stabiele vorm van een verbinding (in dit geval het anhydraat) de neiging heeft zich om te zetten in een stabielere vorm (in dit geval het hemihydraat) in een omgeving, waar al seeds van die stabielere verbinding voorhanden zijn. Klaarblijkelijk is dit een inherente eigenschap van deze polymorfen.
Hoe daar nu octrooirechtelijk mee om te gaan? Als er geen bewuste actie plaatsvindt van de inbreukpleger, kan er dan wel inbreuk zijn?Buitenlandse octrooirechters hebben zich al eerder over deze kwestie gebogen, o.a. de Amerikaanse Court of Appeals of the Federal Circuit. Judge Gajarsa kwam in die zaak in een concurring opinion tot de volgende analogie:Paroxetine hemihydrate is geheel synthetisch, gemaakt door mensen. Niettemin is het in staat zichzelf door middel van een natuurlijk proces te reproduceren. We kunnen dit, zo zegt Gajara, vergelijken met wat er zou gebeuren als een geoctrooieerde genetisch gemodificeerde plant, bijvoorbeeld blauw gekleurde maïs in het wild zou worden losgelaten. De wind zou het naar naburige maïsvelden blazen. “The harvest from those fields would soon contain at least some patented blue corn mixed in with the traditional public domain yellow corn, thereby infringing the patent. The wind would continue to blow, and the patented crops would spread throughout the continent, thereby turning most (if not all) North American corn farmers into unintentional, yet inevitable, infringers.” Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de octrooihouder dan bij al die boeren om royalties zou kunnen komen aankloppen.
Deze uitspraak inspireerde de Rechtbank Den Haag tot de volgende beslissing:“De blijkbaar onvermijdelijke (gedeeltelijke) omzetting wordt veroorzaakt door het bestaan zelf van hemihydraat, een synthetische uitvinding van eiser. Zoals een niet-inventieve variant op de stand van de techniek geen inbreuk kan vormen op een later octrooi (bekend als de Gillette-doctrine), zo valt de uit de anhydraat vorm A of vorm Z (dat tot het publieke domein moet worden gerekend […]) omgezette hemihydraat-vorm niet onder latere octrooibescherming voor hemihydraat in het algemeen.” Dit leidt tot de conclusie dat men gerechtigd moet zijn het uit de stand van de techniek bekende anhydraat te gebruiken, hetgeen niet vervolgens door het hemihydraat-octrooi kan worden verboden.
Kortom: wie een polymorf loslaat op de samenleving moet bedacht zijn op de aan een polymorf inherente consequenties die dat kan hebben. Daar was de crew van de Red Dwarf overigens tot haar schande ook al achter gekomen…
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.