Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Een belangrijke uitspraak voor het databankenrecht, het auteursrecht en het internetrecht vandaag. De Rechtbank Arnhem oordeelde in een kort geding dat was aangespannen door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en twee individuele makelaars tegen de B.V. die de website www.zoekallehuizen.nl (“ZAH”) exploiteert. Op deze site wordt het huizenzoekers mogelijk gemaakt een zoekopdracht in te vullen die resulteert in een lijst van alle op internet te koop staande huizen die binnen die zoekopdracht vallen. Aldus wordt een groter aanbod gegenereerd dan bij het gebruik maken van bijvoorbeeld www.funda.nl , waar alleen huizen van NVM makelaars te zien zijn.ZAH maakt hiertoe gebruik van een zoekmachine die de websites van makelaars afstruint. Uit die pagina's wordt de belangrijkste foto overgenomen, alsmede het adres, de vraagprijs, anderhalve regel van de beschrijving en de naam van de makelaar. Via een aangebrachte deeplink kan de huizenzoeker rechtstreeks naar de pagina op de site van de makelaar waarop het huis uitgebreid staat beschreven.
De makelaars en de NVM hadden hier grote moeite mee. Volgens hen werd door deze handelswijze van ZAH o.a. inbreuk gemaakt op hun databankrecht, hun auteursrecht (op foto's en beschrijvingen) en hun recht op geschriftenbescherming. De Voorzieningenrechter is het daar echter allemaal niet mee eens.
Om te beginnen is een in een website van een makelaar opgenomen bestand van te koop staande woningen naar zijn oordeel geen databank in de zin van de Databankenwet. Het databankrecht beoogt investeringen in het opslaan en verwerken van bestaande gegevens te beschermen (en daardoor te stimuleren). Niet het creëren van die gegevens. De rechter is van oordeel dat het zwaartepunt in de activiteiten van de makelaars in dat creëren ligt. (Inclusief het “lunchen en borrelen” dat blijkbaar zijdens de makelaars was aangevoerd en waarover de rechter slechts droogjes opmerkt: “Activiteiten als lunchen en borrelen zijn gericht op omzetvergroting van de makelaar en hebben onvoldoende relatie tot de exploitatie van de gegevensverzameling.”)De makelaars hadden weliswaar betoogd dat zij wel 150 tot 250 euro per huis kwijt waren aan het invoeren en actueel houden van de omschrijvingen, maar volgens de rechter hadden ze dat onvoldoende aangetoond. De gegevens op internet vormen aldus slechts een spinoff van andere activiteiten.
Van auteursrechtinbreuk is evenmin sprake. Door de verkleining van de foto's zijn de oorspronkelijke elementen daarvan niet meer herkenbaar. De omschrijvingen zijn te feitelijk van aard om auteursrechtelijk beschermd te zijn. Ze komen echter wel voor de pseudo-auteursrechtelijke geschriftenbescherming in aanmerking. Die biedt echter ook weer geen soelaas, omdat ZAH hier een beroep kan doen op het citaatrecht….! Deeplinken, tenslotte, is verveelvoudigen noch openbaar maken.
Bent u er nog? Dit is een stevige uitspraak (en ik heb nog maar de helft besproken). De overwegingen inzake het databankrecht staan wat mij betreft als een huis (no pun intended). Waar je van de funda-database nog kunt zeggen dat het een databank is waar een substantiële investering aan ten grondslag ligt (zoals in de beroemde zaak NVM / El Cheapo werd aangenomen), kan ik goed begrijpen dat dit voor een gewone losse makelaars-site niet geldt. Auteursrechtelijk constateer ik echter een vrij hoog “van dik hout zaagt men planken”-gehalte. Ik weet met name niet of ik de overwegingen inzake de foto's en inzake het citaatrecht wel helemaal kan ondersteunen. Een zoekmachine die citeert? Een foto die zijn oorspronkelijkheid verliest door verkleining? Zou de rechtvaardiging van het gebruik door ZAH hier niet in andere vormen van fair use kunnen worden gevonden?
We zullen het merken, want het zou me verbazen als de eisers niet in hoger beroep gaan…
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.