Praktijkgebieden: Contracten
De vraag is meer dan eens aan arbiters of rechters voorgelegd: treft de architect een verwijt indien een door hem vervaardigd ontwerp niet kan worden vergund omdat hierop een negatief welstandsadvies is gegeven. Ik schreef in eerdere bijdragen al over de DNR 2005 en de mogelijke aansprakelijkheid van de architect. Uitgangspunt van de DNR 2005 is dat de architect rekening houdt met alle voor de opdracht van belang zijnde toepasselijke publiekrechtelijke regelingen. De voorschriften inzake de welstand vallen daaronder.
Uit uitspraken van het Arbitrage Instituut Bouwkunst, die onder toepassing van de DNR 2005 wat dit betreft hun belang blijven behouden, is de volgende rode draad te distilleren: uitsluitend indien expliciet anderszins is bedongen heeft de architect geen resultaatsverplichting terzake van het verkrijgen van een bouwvergunning. Het feit dat een bouwvergunning niet verleend wordt, is op zich niet voldoende om aan te nemen dat de architect tekort is gekomen in de nakoming van de op hem rustende verplichtingen. Bovendien is het zo dat indien een bouwvergunning niet kan worden verleend wegens strijdigheid met de redelijke eisen van welstand, de architect eerst in de gelegenheid moet worden gesteld het ontwerp aan te passen teneinde het welstandsbezwaar weg te nemen. Voor de vraag of de architect een toerekenbare tekortkoming kan worden verweten is doorslaggevend of het voorzienbaar was dat er problemen op het gebied van welstand zouden ontstaan. Voorzienbaarheid en welstandscommissie gaan doorgaans niet echt hand in hand, zodat de architect zich in veel gevallen zal kunnen disculperen.
De Welstandsnota die sedert 1 juli 2004 gemeengoed is geworden, beoogt daar echter verandering in te brengen. Met de invoering van deze nota wordt getracht door het opnemen van criteria waaraan de welstandstoetsing dient plaats te vinden meer rechtszekerheid en voorspelbaarheid in het leven te roepen. Dit blijkt in veel gevallen een schijnzekerheid te zijn omdat er toch vaak erg veel beoordelingsvrijheid overblijft, tengevolge waarvan het sterk afhankelijk is van de bemensing van de commissie die over een plan oordeelt, hoe het oordeel over een plan uitvalt. Desondanks verwacht ik dat in een eventueel debat voor arbiters de welstandsnota een rol zal kunnen spelen. Het kan een van de factoren zijn aan de hand waarvan wordt vastgesteld in hoeverre het negatieve welstandsoordeel voorzienbaar was, en daarmee of de architect een verwijt treft.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.