icon

BREIN te kort door de bocht?

Vorige week publiceerden wij een bijdrage over piraterij op de werkplek, naar aanleiding van de door de stichting BREIN gepubliceerde brochure over dat onderwerp. In die brochure worden werkgevers gewezen op de potentiële gevaren van het illegaal downloaden en beschikbaar stellen van beschermd materiaal door hun werknemers.

In een open brief aan BREIN wordt vandaag stelling genomen tegen de inhoud van die brochure, voor zover die betrekking heeft op software. De brief is verzonden op initiatief van de Unix User Group The Netherlands (NLUUG), maar mede ondertekend door bekendere organisaties als o.a. de Consumentenbond, XS4all, nlnet en de vereniging open source Nederland. In de brief verzetten zij zich onder andere tegen de opmerking van BREIN in de brochure dat van een computerspel of andere software geen kopie mag worden gemaakt, ook niet voor eigen gebruik. De briefschrijvers vinden dit te algemeen gesteld, omdat veel computerprogramma's onder een zogenaamde “open source licentie” beschikbaar worden gesteld. Dergelijke software mag vrijelijk worden gekopieerd. De ondertekenaars vinden dat dit duidelijk in de brochure moet worden vermeld.

BREIN is dat niet van plan. In een reactie aan Webwereld wijst zij erop dat het uitgangspunt van de Auteurswet is dat software niet zonder toestemming voor prive gebruik mag worden gekopieerd. Dat bepaalde rechthebbenden die toestemming op voorhand geven via een open-sourcelicentie doet daaraan geen afbreuk, volgens BREIN.

Daar hebben ze gelijk in. Die regel is overigens het gevolg van de implementatie van een EU richtlijn die slecht past in ons auteursrechtelijke systeem, maar dat maakt het niet anders. Niettemin toch wel heel prettig dat er aanbieders van software zijn die desondanks bereid zijn de vruchten van hun inspanningen gratis beschikbaar te stellen. En laten we wel wezen: dat sluit ook veel mooier aan bij de oorspronkelijke uitgangspunten van het internet, waarbij auteursrecht nog een heel vies woord was…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BREIN te kort door de bocht?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief