Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Vorige week publiceerden wij een bijdrage over piraterij op de werkplek, naar aanleiding van de door de stichting BREIN gepubliceerde brochure over dat onderwerp. In die brochure worden werkgevers gewezen op de potentiële gevaren van het illegaal downloaden en beschikbaar stellen van beschermd materiaal door hun werknemers.
In een open brief aan BREIN wordt vandaag stelling genomen tegen de inhoud van die brochure, voor zover die betrekking heeft op software. De brief is verzonden op initiatief van de Unix User Group The Netherlands (NLUUG), maar mede ondertekend door bekendere organisaties als o.a. de Consumentenbond, XS4all, nlnet en de vereniging open source Nederland. In de brief verzetten zij zich onder andere tegen de opmerking van BREIN in de brochure dat van een computerspel of andere software geen kopie mag worden gemaakt, ook niet voor eigen gebruik. De briefschrijvers vinden dit te algemeen gesteld, omdat veel computerprogramma's onder een zogenaamde “open source licentie” beschikbaar worden gesteld. Dergelijke software mag vrijelijk worden gekopieerd. De ondertekenaars vinden dat dit duidelijk in de brochure moet worden vermeld.
BREIN is dat niet van plan. In een reactie aan Webwereld wijst zij erop dat het uitgangspunt van de Auteurswet is dat software niet zonder toestemming voor prive gebruik mag worden gekopieerd. Dat bepaalde rechthebbenden die toestemming op voorhand geven via een open-sourcelicentie doet daaraan geen afbreuk, volgens BREIN.
Daar hebben ze gelijk in. Die regel is overigens het gevolg van de implementatie van een EU richtlijn die slecht past in ons auteursrechtelijke systeem, maar dat maakt het niet anders. Niettemin toch wel heel prettig dat er aanbieders van software zijn die desondanks bereid zijn de vruchten van hun inspanningen gratis beschikbaar te stellen. En laten we wel wezen: dat sluit ook veel mooier aan bij de oorspronkelijke uitgangspunten van het internet, waarbij auteursrecht nog een heel vies woord was…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.