icon

Nu is het weer de 'rode o' van het journaal…

…waartegen bezwaar gemaakt wordt door een merkhouder. In het verleden hebben wij al vaker bericht over dit soort zaken in deze weblog. Ik noem het logo van Talpa, het televisiekanaal “Tien”, de ruzie over RTL7 vs. RNN7 en er is nog wel meer merkengerommel geweest in televisieland het afgelopen (half) jaar. Maar nu dus de o van het journaal.

De Leeuwarder Courant meldt dat softwarebedrijf dotcomschool te Zeewolde deze rode o al in 2002 als merk registreerde. En inderdaad: deze blik in het merkenregister leert dat op 27 september 2002 de rode o als beeldmerk werd ingeschreven. En zo op het eerste gezicht is het inderdaad precies die o van het journaal… Maar kan dat kwaad?

Allereerst rijst de vraag of die o door het journaal ook als merk gebruikt wordt. Dat is een moeilijke. “nos journaal” dient absoluut ter onderscheiding en kan je dus gerust een merk noemen. Maar alleen die o? Hij is wel prominent aanwezig in de nieuwe leader, maar zodanig dat dit door het publiek als een onderscheidend element zal worden opgevat? Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar dat geeft niet. Zelfs als het gebruik ter onderscheiding zou zijn door het journaal, dan nog zie ik hier geen grond voor actie.

De o van het journaal wordt immers niet gebruikt voor dezelfde of soortgelijke waren of diensten als die van de dotcomschool (een televisie nieuwsprogramma versus onderwijssoftware, computers, publicaties en handleidingen, opleidingen en consultancy). En de o van de dotcomschool is ook geen bekend merk, waar onrechtmatig tegenaan geschurkt wordt. Exit drie van de vier mogelijkheden voor actie die de Merkenwet biedt.

Ook bij het resterende “gebruik anders dan ter onderscheiding van goederen of diensten” zie ik niet heel snel een verbod opdoemen. Dergelijk gebruik zou niet mogen als daardoor ongerechtvaardigd voordeel zou worden getrokken uit het merk van de dotcomschool of afbreuk zou worden gedaan aan haar onderscheidend vermogen of aan haar reputatie. Het eerste kunnen we vergeten, het laatste ook. Alleen dat onderscheidend vermogen, dat gaat nisschien iets afnemen, daar zit wel iets in…
Hoewel het journaal daar ook al wel een antwoord op heeft: zo groot was dat niet to begin with. De Leeuwarder courant citeert de woordvoerder van het nos journaal als volgt: “Rode O's komen nu eenmaal veel voor, onder meer in Duitsland. En de decorafdeling van de NOB voerde vijftien jaar geleden al een rode O.”

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nu is het weer de 'rode o' van het journaal…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief