icon

Digitale knipselkrant terug bij de overheid

Op 7 maart schreef ik over het eerder die week door de Rechtbank in Den Haag gewezen vonnis waarin het de rijksoverheid werd verboden nog langer krantenartikelen te scannen en via interne netwerken te verspreiden. Volgens de Haagse Rechtbank bracht de vorig jaar september geïmplementeerde Europese Auteursrechtrichtlijn met zich mee dat o.a. gekeken moest worden of door de digitale knipselkranten inbreuk werd gemaakt op de normale exploitatierechten van de uitgevers. Dat was volgens de Rechtbank het geval, onder andere vanwege de diverse extra (zoek-)mogelijkheden die het digitaal beschikbaar stellen van artikelen met zich meebrengt. De uitgevers zouden daar nu juist zo leuk mooie nieuwe markten kunnen aanboren.

De uitspraak was lastig voor de overheid, want de digitale knipselkranten vormden een goedkope en efficiënte manier om de ambtenaren te voorzien van specifieke informatie op hun beleidsterreinen. Daarom is overleg gevoerd met de uitgevers, hetgeen nu heeft geleid tot een principe-accoord. Artikelen uit AD, NRC, Trouw, Volkskrant, Telegraaf, FD, Parool, Nederlands Dagblad, Spits en Metro mogen nu worden overgenomen. Voor overname uit andere titels moeten apart afspraken met de uitgevers worden gemaakt.

De gesloten deal brengt met zich mee dat het door de overheid ingestelde hoger beroep tegen het Haagse vonnis wordt ingetrokken. Voor het gebruik van de knipselkranten wordt door de overheid voortaan een 'redelijke vergoeding' betaald. Hoe hoog deze is willen partijen niet zeggen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Digitale knipselkrant terug bij de overheid

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief