icon

Fotoverbod gezin Van Vollenhoven

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een verbod afgekondigd op het publiceren van foto's van de vier zoons van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven en hun gezinnen. Het verbod betreft foto's uit de privé-sfeer. Wanneer de gezinsleden een officiële rol vervullen, zoals bijvoorbeeld op Koninginnedag, mogen ze nog altijd vrij worden gefotografeerd.

Het verbod komt nadat vorige week een foto van prinses Marilene die haar jongste kind Felicia de borst geeft prominent werd geplaatst op de cover van het weekblad Privé. De RVD zag dit als een ernstige inbreuk op de privacy.

De RVD haakt met het verbod aan bij een belangrijke uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) uit 2004. Het ging daar om een zaak die was aangespannen door prinses Carolina van Monaco. De prinses had bezwaar tegen de publicatie van een privéfoto in een Duits tijdschrift. De Duitse rechter had geoordeeld dat zij als 'public figure' meer moest accepteren dan gewone mensen en gaf voorrang aan het belang van de persvrijheid boven haar privacy. Het EHRM -dat boven de nationale rechters staat- vond de privacy echter doorslaggevend. Het oordeelde dat de privéfoto niet bijdroeg aan een publiek belang, terwijl de prinses niet officieel in functie was, en dat de bij de foto geplaatste tekst alleen maar refereerde naar haar privé leven. Onder die omstandigheden mocht de foto niet worden gepubliceerd. Alleen als een foto zou bijdragen aan 'een debat van algemeen belang' zou voorrang mogen worden gegeven aan de persvrijheid, zo oordeelde het Hof.

Al eerder zette de RVD deze uitspraak in om publicatie van privé foto's van het kroonprinselijk paar in te dammen. Tot een daadwerkelijke rechtszaak is het echter nog niet gekomen, al is het weekblad Privé door de RVD wel in de ban gedaan, omdat het de richtlijnen overschreed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Fotoverbod gezin Van Vollenhoven

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief