Praktijkgebieden: Mediarecht
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een verbod afgekondigd op het publiceren van foto's van de vier zoons van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven en hun gezinnen. Het verbod betreft foto's uit de privé-sfeer. Wanneer de gezinsleden een officiële rol vervullen, zoals bijvoorbeeld op Koninginnedag, mogen ze nog altijd vrij worden gefotografeerd.
Het verbod komt nadat vorige week een foto van prinses Marilene die haar jongste kind Felicia de borst geeft prominent werd geplaatst op de cover van het weekblad Privé. De RVD zag dit als een ernstige inbreuk op de privacy.
De RVD haakt met het verbod aan bij een belangrijke uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) uit 2004. Het ging daar om een zaak die was aangespannen door prinses Carolina van Monaco. De prinses had bezwaar tegen de publicatie van een privéfoto in een Duits tijdschrift. De Duitse rechter had geoordeeld dat zij als 'public figure' meer moest accepteren dan gewone mensen en gaf voorrang aan het belang van de persvrijheid boven haar privacy. Het EHRM -dat boven de nationale rechters staat- vond de privacy echter doorslaggevend. Het oordeelde dat de privéfoto niet bijdroeg aan een publiek belang, terwijl de prinses niet officieel in functie was, en dat de bij de foto geplaatste tekst alleen maar refereerde naar haar privé leven. Onder die omstandigheden mocht de foto niet worden gepubliceerd. Alleen als een foto zou bijdragen aan 'een debat van algemeen belang' zou voorrang mogen worden gegeven aan de persvrijheid, zo oordeelde het Hof.
Al eerder zette de RVD deze uitspraak in om publicatie van privé foto's van het kroonprinselijk paar in te dammen. Tot een daadwerkelijke rechtszaak is het echter nog niet gekomen, al is het weekblad Privé door de RVD wel in de ban gedaan, omdat het de richtlijnen overschreed.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.