icon

De Big Brother Baby en het arbeidsrecht…

Het is toch wat: je bent nog niet geboren of je moet al aan het werk. Dat lot treft de Big Brother Baby, het kind van deelneemster Tanja dat in de loop van de huidige serie in het Big Brotherhuis geboren zal worden. Maar geen nood: als jongste werknemer van Nederland zal ook deze baby kunnen profiteren van de wetgeving ter bescherming van werknemers, in het bijzonder van de Arbeidstijdenwet (een van de weinige Nederlandse wetten met een eigen website, overigens – zie www.arbeidstijdenwet.nl).

In beginsel verbiedt de Arbeidstijdenwet het verrichten van arbeid door kinderen onder de vijftien jaar. Daar zijn echter uitzonderingen op. De Arbeidsinspectie kan ontheffing verlenen van dit verbod. Die ontheffing kan betrekking hebben op arbeid die bestaat uit “het verlenen van medewerking aan uitvoeringen van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige of artistieke aard, aan modeshows, aan audio-, visuele of audio-visuele opnamen en daarmee vergelijkbare niet-industriële arbeid van lichte aard” (artikel 3:3, lid 2). Optreden voor de televisie mag dus, mits er een ontheffing is.

Zo'n ontheffing heeft Endemol, de werkgever van de betreffende baby, ook gevraagd. Endemol wilde een onbeperkte ontheffing, dat wil zeggen: een ontheffing die de omroep in staat zou stellen de baby 24 uur per dag te filmen. Dat is immers de basis van de Big Brother formule: alle bewoners bewegen zich voortdurend in het zicht van de camera's van het huis. Vandaag is bekend gemaakt dat die ontheffing niet zal worden verleend.

Endemol krijgt slechts een beperkte ontheffing en wel voor maximaal acht dagen, één keer per dag voor maximaal twee uur. Endemol heeft afspraken gemaakt met de Arbeidsinspectie over de praktische uitwerking van de beperkte ontheffing. De baby zal worden ondergebracht in een aparte kamer bij het Big Brother huis waar niet mag worden gefilmd. Moeder Tanja zal daar onbeperkt toegang hebben (ondanks de Big Brother regel dat wie zich buiten de camera's begeeft onmiddellijk uit de race is). Daarnaast zal ook een verzorgster van buiten (vermoedelijk één van de grootmoeders) toegang tot de kamer hebben. Zij mag de baby onbeperkt bezoeken en meenemen naar buiten.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De Big Brother Baby en het arbeidsrecht…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief