Praktijkgebieden: Mediarecht
Het is toch wat: je bent nog niet geboren of je moet al aan het werk. Dat lot treft de Big Brother Baby, het kind van deelneemster Tanja dat in de loop van de huidige serie in het Big Brotherhuis geboren zal worden. Maar geen nood: als jongste werknemer van Nederland zal ook deze baby kunnen profiteren van de wetgeving ter bescherming van werknemers, in het bijzonder van de Arbeidstijdenwet (een van de weinige Nederlandse wetten met een eigen website, overigens – zie www.arbeidstijdenwet.nl).
In beginsel verbiedt de Arbeidstijdenwet het verrichten van arbeid door kinderen onder de vijftien jaar. Daar zijn echter uitzonderingen op. De Arbeidsinspectie kan ontheffing verlenen van dit verbod. Die ontheffing kan betrekking hebben op arbeid die bestaat uit “het verlenen van medewerking aan uitvoeringen van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige of artistieke aard, aan modeshows, aan audio-, visuele of audio-visuele opnamen en daarmee vergelijkbare niet-industriële arbeid van lichte aard” (artikel 3:3, lid 2). Optreden voor de televisie mag dus, mits er een ontheffing is.
Zo'n ontheffing heeft Endemol, de werkgever van de betreffende baby, ook gevraagd. Endemol wilde een onbeperkte ontheffing, dat wil zeggen: een ontheffing die de omroep in staat zou stellen de baby 24 uur per dag te filmen. Dat is immers de basis van de Big Brother formule: alle bewoners bewegen zich voortdurend in het zicht van de camera's van het huis. Vandaag is bekend gemaakt dat die ontheffing niet zal worden verleend.
Endemol krijgt slechts een beperkte ontheffing en wel voor maximaal acht dagen, één keer per dag voor maximaal twee uur. Endemol heeft afspraken gemaakt met de Arbeidsinspectie over de praktische uitwerking van de beperkte ontheffing. De baby zal worden ondergebracht in een aparte kamer bij het Big Brother huis waar niet mag worden gefilmd. Moeder Tanja zal daar onbeperkt toegang hebben (ondanks de Big Brother regel dat wie zich buiten de camera's begeeft onmiddellijk uit de race is). Daarnaast zal ook een verzorgster van buiten (vermoedelijk één van de grootmoeders) toegang tot de kamer hebben. Zij mag de baby onbeperkt bezoeken en meenemen naar buiten.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.