icon

Reinout Oerlemans: 'Ik wil je kind en verder niets'

Het schijnt er nu toch van te gaan komen. de omstreden 'spermashow' waar ruim een jaar geleden al sprake van was wordt toch uitgezonden. En wel op 23 augustus aanstaande door … Talpa. Productie: Reinout Oerlemans (Eyeworks). In de show kiest een vrouw met een sterke kinderwens uit vijf kandidaten de ideale spermadonor. Bevruchting vindt kunstmatig plaats. De show zal worden uitgezonden als pilot in een serie waar ook vier andere programmaconcepten zullen worden getoond. De kijker mag beslissen van welk format meer afleveringen gemaakt zullen worden.

Wij schreven vorig jaar al over dit programmaconcept. Dat was echter in de begindagen van dit weblog (toen nog niet een kwart van het huidige aantal hits werd gehaald), dus het kan geen kwaad de hoofdlijnen nog eens te herhalen. Aan de orde was vooral de vraag of een dergelijke show eigenlijk wel mag. Het CDA maakte destijds fel bezwaar en wilde uitzending in Nederland koste wat kost voorkomen. Niet de Mediawet, maar de Embryowet zou daarvoor gebruikt moeten worden. Deze wet zou commercieel gebruik van menselijk sperma verbieden.

De wet bepaalt in artikel 5 dat men ook anders dan ten behoeve van eigen geneeskundig gebruik geslachtscellen ter beschikking kan stellen ten behoeve van de zwangerschap van een ander of ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. De terbeschikkingstelling kan echter uitsluitend schriftelijk en om niet (dat wil zeggen: 'gratis') worden gedaan. De wet bepaalt daarnaast nog dat het verboden is “geslachtscellen […] te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor zij ingevolge deze wet ter beschikking mogen worden gesteld” (artikel 24 sub c). Overtreding van dit verbod kan o.a. een gevangenisstraf opleveren van maximaal een jaar.

Toen Endemol vorig jaar met dit concept bezig was zou de 'winnaar' een sportauto krijgen. Dat mag dus niet. Tenzij je de redenering volgt dat men de prijs uitsluitend krijgt voor deelname aan het programma. In dat geval moeten de overige deelnemers echter ook een 'prijs' krijgen, zou je zeggen. Of in het thans voorliggende concept ook een prijs aan de orde is, is niet bekend. Bij Eyeworks heeft iedereen een spreekverbod. We wachten met spanning de 23e augustus af (en reacties van CDA zijde…)

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Reinout Oerlemans: 'Ik wil je kind en verder niets'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief