icon

De juridische valkuilen voor de webloggende werknemer

Dat lijkt een boeiende titel voor een afstudeerscriptie, en dat wordt het dan ook. Een Utrechtse rechtenstudente is ermee bezig en roept werknemers die 'bloggen over de baas' op om een vragenformulier in te vullen. Een uitstekende onderwerpkeuze, die mij ter kennis komt op de avond dat het NOS Journaal meldt dat er iedere drie seconden een nieuwe weblog wordt gestart en in de week dat WebWereld meldt dat de meeste weblogs worden bijgehouden in de tijd van de baas… De timing had dus niet beter gekund.

Er zullen in de scriptie interessante vragen worden beantwoord, zo belooft de schrijfster.
Bijvoorbeeld:
1) Kun je ontslagen worden om iets dat je op je weblog schrijft? Mijn voorlopige antwoord: wis en zeker! Wie bijvoorbeeld op zijn weblog bedrijfsgeheimen prijsgeeft terwijl in de arbeidsovereenkomst een geheimhoudingsbeding is opgenomen zal veelal op staande voet de laan uit kunnen! (En ook zonder zo'n beding zie ik het somber voor in voor de werknemer).
2) Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting? Welnu, dat is een groot grondrecht, maar, zoals alle grondrechten, primair een recht dat tegen de overheid geldend kan worden gemaakt. Of aan dit grondrecht ook zogenaamde 'horizontale werking' toekomt (dus tussen burgers onderling) is een omstreden kwestie. En dan nog…: ook de vrijheid van meningsuiting is zoals bekend niet onbeperkt.
3) Mag een werkgever je verbieden te schrijven over de werksituatie of over de collega's? Hele goeie vraag… Het is mij niet bekend dat dit in Nederland al eens door een rechter is getoetst. Vooralsnog zullen we het mijns inziens dus moeten oplossen aan de hand van de begrippen 'goed werkgeverschap' en 'goed werknemerschap'. In dat geval luidt mijn antwoord vooralsnog dat het erg zal afhangen van de situatie. Een algemeen verbod lijkt me te ver gaan (zeker als het webloggen buiten werktijd gebeurt). Maar ik kan me ook heel makkelijk voorstellen dat het de sfeer op de werkplek al snel zodanig kan gaan beinvloeden dat ingrijpen mogelijk, zo niet noodzakelijk wordt. En in dat geval wordt ontslag bij overtreding van het verbod een zeer reële optie.

Natuurlijk valt alleen al over deze drie vragen nog veel meer te zeggen dan in deze korte notitie mogelijk is (en de scriptie gaat er nog meer beantwoorden). Ik wens de schrijfster veel succes en hoop nog iets te horen over de resultaten!

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De juridische valkuilen voor de webloggende werknemer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief