Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
De uitgever en de schrijfster hadden er met succes alles aan gedaan de voortijdige verspreiding van het nieuwste Harry Potterboek (deel 6 – “the Half-Blood Prince“) tegen te houden. Maar het boek was nog geen twaalf uur op de markt of de eerste illegale kopieën waren al verkrijgbaar.Die eerste kopieën bevonden zich – het zal u niet verbazen – op internet. Maar inmiddels is het boek ook wereldwijd in papieren plagiaatvorm beschikbaar. NRC Handelsblad berichtte vanmiddag al over illegale kopieën die in Bombay op straat verkrijgbaar zijn voor (omgerekend) zes dollar, terwijl de winkelprijs twintig dollar bedraagt. Hoe zit het met de rechtmatigheid van al die kopieën: papier, digitaal en (voorgelezen) in mp3 format?
Welnu: illegale kopieën aanbieden mag in ieder geval niet. Dat is een vorm van openbaar maken en is verboden. Ook in India, want dat is keurig aangesloten bij de internationale auteursrechtverdragen BC en UAC, die een bepaalde minimumbescherming bieden tegen auteursrechtinbreuk, ongeacht de nationaliteit van de auteursrechthebbende. Kopiëren mag echter tot op zekere hoogte wel, zolang dit voor 'eigen oefening, studie of gebruik' plaatsvindt. Tot op zekere hoogte… want gek genoeg is dit -in Nederland tenminste- afhankelijk van de manier waarop gekopieerd is.
We worden hier geconfronteerd met het verschil tussen artikel 16b en artikel 16c van de Nederlandse Auteurswet. 16b gaat over de 'ouderwetse' manieren van kopiëren: overschrijven en fotokopiëren. In die vorm mag alleen een klein gedeelte van het boek worden gekopieerd. Daar staat tegenover dat dit kopiëren desgewenst ook door een ander dan de gebruiker zelf mag plaatsvinden. Artikel 16c gaat over alle andere vormen van verveelvoudiging. Dus ook: de scan en de mp3 van de voorgelezen tekst. Die mogen in hun geheel worden gedownload (hetgeen immers ook een vorm van kopieren is) voor eigen gebruik. Daar staat echter weer tegenover dat dit downloaden alleen door de gebruiker zelf mag plaatsvinden. En let op: uitprinten van de gedownloade tekst mag maar weer voor een klein gedeelte.
Het verschil is in alle redelijkheid alleen verklaarbaar door de heffing op blanco beeld- en geluidsdragers, waarover ik eerder deze week al berichtte. Langs die weg worden auteursrechthebbenden gecompenseerd voor kopieen in de digitale sfeer. Op papier rust zo'n heffing nog altijd niet (en zo ver zal het ook wel niet komen).
Intussen is hiermee wel heel goed verklaarbaar waarom schrijfster J.K. Rowling gruwt van e-books. Je gaat al die freeloaders toch niet zelf van de perfecte digitale kopie voorzien?
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.