icon

Na 'Tien' nu merkenruzie over 'RTL 7'…

Het blijft rommelen met die zenderaanduidingen. Nadat eerst Talpa in het stof beet inzake de naam 'Tien', is het nu RTL die problemen ondervindt rond de voorgenomen 'omdoop' van Yorin in RTL 7. Het regionale commerciële tv-station RNN7, dat uitzendt in de regio Rotterdam (potentieel 1,6 miljoen kijkers) maakt bezwaar tegen deze naam. “Niet alleen de 7, maar ook de kleur van het logo en de klank komen overeen”, aldus RNN7. Bovendien heeft de zender plannen nationaal te gaan uitzenden, hetgeen ze reeds op 3 mei jongstleden op een persconferentie heeft aangekondigd. RNN7 heeft RTL zeven dagen de tijd gegeven met een nieuwe naam te komen: daarna volgt een kort geding.

RTL Nederland is daar niet bang voor. Zij zegt de RTL merken al in 1996 te hebben gedeponeerd, ruim voordat RNN7 begon met uitzenden. Een check in het Benelux merkenregister leert dat dit inderdaad klopt. RTL heeft maar liefst 41 merken geregistreerd, waaronder inderdaad ook RTL 7. Dit merk is zowel als woordmerk als als beeldmerk (logo) geregistreerd. Dat laatste zelfs in twee varianten, die overigens geen van beide nu gekozen zijn.

Problematisch is wel dat al deze registraties dateren van december 1995… Vaste lezers van deze weblog weten inmiddels dat je een merk in beginsel binnen vijf jaar na registratie moet gebruiken, anders vervalt het. Die regel zou RTL hier wel eens parten kunnen gaan spelen. Maar dan blijft natuurlijk nog de vraag of RTL 7 nu werkelijk wel zoveel op RNN7 lijkt. Dat oordeel is uiteindelijk aan de rechter.

Dat checken van het merkenregister levert overigens nog wel meer leuke vondsten op. Zo was RNN7 zelf tot voor kort helemaal nog niet als merk gedeponeerd! Eergisteren is dat haastig gedaan. En ook RTL heeft zich recent bij het Benelux Merkenbureau vervoegd: op 7 juni deponeerde zij RTL 6 en RTL 8.
Je weet immers maar nooit…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Na 'Tien' nu merkenruzie over 'RTL 7'…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief