Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Het blijft rommelen met die zenderaanduidingen. Nadat eerst Talpa in het stof beet inzake de naam 'Tien', is het nu RTL die problemen ondervindt rond de voorgenomen 'omdoop' van Yorin in RTL 7. Het regionale commerciële tv-station RNN7, dat uitzendt in de regio Rotterdam (potentieel 1,6 miljoen kijkers) maakt bezwaar tegen deze naam. “Niet alleen de 7, maar ook de kleur van het logo en de klank komen overeen”, aldus RNN7. Bovendien heeft de zender plannen nationaal te gaan uitzenden, hetgeen ze reeds op 3 mei jongstleden op een persconferentie heeft aangekondigd. RNN7 heeft RTL zeven dagen de tijd gegeven met een nieuwe naam te komen: daarna volgt een kort geding.
RTL Nederland is daar niet bang voor. Zij zegt de RTL merken al in 1996 te hebben gedeponeerd, ruim voordat RNN7 begon met uitzenden. Een check in het Benelux merkenregister leert dat dit inderdaad klopt. RTL heeft maar liefst 41 merken geregistreerd, waaronder inderdaad ook RTL 7. Dit merk is zowel als woordmerk als als beeldmerk (logo) geregistreerd. Dat laatste zelfs in twee varianten, die overigens geen van beide nu gekozen zijn.
Problematisch is wel dat al deze registraties dateren van december 1995… Vaste lezers van deze weblog weten inmiddels dat je een merk in beginsel binnen vijf jaar na registratie moet gebruiken, anders vervalt het. Die regel zou RTL hier wel eens parten kunnen gaan spelen. Maar dan blijft natuurlijk nog de vraag of RTL 7 nu werkelijk wel zoveel op RNN7 lijkt. Dat oordeel is uiteindelijk aan de rechter.
Dat checken van het merkenregister levert overigens nog wel meer leuke vondsten op. Zo was RNN7 zelf tot voor kort helemaal nog niet als merk gedeponeerd! Eergisteren is dat haastig gedaan. En ook RTL heeft zich recent bij het Benelux Merkenbureau vervoegd: op 7 juni deponeerde zij RTL 6 en RTL 8.Je weet immers maar nooit…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.