icon

Ruzie over 'Expeditie Robinson'.

Het blijft ruziën tussen SBS en Talpa. Na de voorlopig door SBS gewonnen strijd over de zendernaam “Tien” zorgt nu het populaire programma Expeditie Robinson voor problemen. Het programma werd tot dusver met veel succes uitgezonden door Net 5, eigendom van SBS. Het komende seizoen zou het programma echter bij Talpa te zien zijn.
Volgens SBS hebben Talpa en de internationale producenten van Expeditie Robinson 'slinkse trucs, diefstal en andere kwalijke praktijken' gebruikt om het programma aan SBS te ontfutselen en naar Talpa over te brengen, zo meldt de doorgaans goed geïnformeerde website Mediatrefpunt.

SBS is een procedure gestart voor de Rechtbank Utrecht die is gericht op een verbod op het uitzenden en produceren van Expeditie Robinson door Talpa. De procedure richt zich tegen Talpa en een aantal van zijn medewerkers, alsmede tegen de Zweedse producent Strix en tegen de Engelse onderneming Castaway, die de rechten op het programma houdt. Met name ex-programmadirecteur Remco van Westerloo van SBS zou een dubieuze rol hebben gespeeld: maanden voordat hij formeel bij Talpa aan het werk ging zou hij reeds namens Talpa over de licentie van Expeditie Robinson hebben onderhandeld. SBS vindt het onrechtmatig van Talpa dat deze hem, ondanks zijn contract bij SBS, deze onderhandeling heeft laten voeren.
Producent Strix zou bovendien met Talpa in zee zijn gegaan hoewel al overeenstemming bestond met SBS. Dat was aantrekkelijk voor Strix, omdat Talpa haar een meerjarige overeenkomst zou hebben aangeboden voor de levering van tv-programma's.

Vooral dat laatste element zou, indien het voldoende kan worden bewezen, Talpa wel eens parten kunnen gaan spelen. Overeenkomsten moeten worden nagekomen, dus als er al overeenstemming was met SBS kan Strix niet meer met Talpa in zee gaan. Het is bovendien een vaste rechtsregel dat het onrechtmatig is om iemand te bewegen met jou in zee te gaan, terwijl je weet dat deze reeds contractueel aan een ander gebonden is.
Wij zien de uitspraak van de rechter met belangstelling tegemoet.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ruzie over 'Expeditie Robinson'.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief