Praktijkgebieden: Mediarecht
Het blijft ruziën tussen SBS en Talpa. Na de voorlopig door SBS gewonnen strijd over de zendernaam “Tien” zorgt nu het populaire programma Expeditie Robinson voor problemen. Het programma werd tot dusver met veel succes uitgezonden door Net 5, eigendom van SBS. Het komende seizoen zou het programma echter bij Talpa te zien zijn.Volgens SBS hebben Talpa en de internationale producenten van Expeditie Robinson 'slinkse trucs, diefstal en andere kwalijke praktijken' gebruikt om het programma aan SBS te ontfutselen en naar Talpa over te brengen, zo meldt de doorgaans goed geïnformeerde website Mediatrefpunt.
SBS is een procedure gestart voor de Rechtbank Utrecht die is gericht op een verbod op het uitzenden en produceren van Expeditie Robinson door Talpa. De procedure richt zich tegen Talpa en een aantal van zijn medewerkers, alsmede tegen de Zweedse producent Strix en tegen de Engelse onderneming Castaway, die de rechten op het programma houdt. Met name ex-programmadirecteur Remco van Westerloo van SBS zou een dubieuze rol hebben gespeeld: maanden voordat hij formeel bij Talpa aan het werk ging zou hij reeds namens Talpa over de licentie van Expeditie Robinson hebben onderhandeld. SBS vindt het onrechtmatig van Talpa dat deze hem, ondanks zijn contract bij SBS, deze onderhandeling heeft laten voeren.Producent Strix zou bovendien met Talpa in zee zijn gegaan hoewel al overeenstemming bestond met SBS. Dat was aantrekkelijk voor Strix, omdat Talpa haar een meerjarige overeenkomst zou hebben aangeboden voor de levering van tv-programma's.
Vooral dat laatste element zou, indien het voldoende kan worden bewezen, Talpa wel eens parten kunnen gaan spelen. Overeenkomsten moeten worden nagekomen, dus als er al overeenstemming was met SBS kan Strix niet meer met Talpa in zee gaan. Het is bovendien een vaste rechtsregel dat het onrechtmatig is om iemand te bewegen met jou in zee te gaan, terwijl je weet dat deze reeds contractueel aan een ander gebonden is.Wij zien de uitspraak van de rechter met belangstelling tegemoet.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.