Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Nog maar een berichtje over Tien en Talpa. John de Mol is er afgelopen vrijdag in geslaagd de internet domeinnaam www.talpa.nl te bemachtigen. Hij heeft dit domein gekocht van een mevrouw J. Mol. Talpa is Latijn voor mol, vandaar. Met de overdracht waren “enkele duizenden euro's” gemoeid. De domeinnaam was nodig, omdat inmiddels is besloten dat de nieuwe zender van de Mol, die van de rechter (vooralsnog) geen Tien mag heten, “Talpa” zal worden genoemd. (Wie John de Mol daarover in gesprek wil zien met Paul Rosenmoller kan hier klikken). Mevrouw Mol exploiteerde op www.talpa.nl een magazine 'voor lifestyle en trends'.
Was betaling nou nodig om overdracht te verkrijgen? Ja, vermoedelijk wel. Via de rechter zou het waarschijnlijk niet zijn gelukt, ook al is “Talpa” al enige tijd keurig als merk geregistreerd. De jurisprudentie is inmiddels in zoverre wel duidelijk uitgekristalliseerd dat echte domain name grabbers het doorgaans afleggen tegen mensen die bona fide een internet domein onder een bepaalde naam willen exploiteren. De rechtmatige houder van een merk of een handelsnaam zal het doorgaans winnen van iemand die er alleen maar op uit was hem of haar op internet te snel af te zijn.Maar wie een goede reden heeft om een bepaalde domeinnaam te gebruiken (dus anders dan geld uit de zakken van merk- of handelsnaamhouders te kloppen) staat veel sterker.
Mevrouw Mol was vermoedelijk zo iemand. Talpa is het Latijnse woord voor mol en zij heet zo. Klaar. Dan kun je wel zeggen dat jij Talpa als merk hebt gedeponeerd, maar waar het gebruik van het domein op zichzelf geen inbreuk maakt op dat merk (alleen al omdat de website zich op een geheel ander vlak beweegt) dan houdt het op.Bekend is in dit verband de uitspraak in de zaak “Ariel”. Een particulier had het domein www.ariel.nl in gebruik genomen. Ariel schijnt in het Hebreeuws 'leeuw van god' te betekenen. De leeuw was het lievelingsdier van de gebruiker van de website, die van Joodse afkomst was. Dat was voldoende om geen merkinbreuk aan te nemen. Inmiddels is dit domein overigens (vermoedelijk langs dezelfde weg als Talpa) in handen gekomen van merkhouder Procter & Gamble.
Overigens laat Talpa het er vooralsnog niet bij zitten wat “Tien” betreft. Er wordt een spoedappel overwogen.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.