icon

Talpa betaalt voor overname Internetdomein

Nog maar een berichtje over Tien en Talpa. John de Mol is er afgelopen vrijdag in geslaagd de internet domeinnaam www.talpa.nl te bemachtigen. Hij heeft dit domein gekocht van een mevrouw J. Mol. Talpa is Latijn voor mol, vandaar. Met de overdracht waren “enkele duizenden euro's” gemoeid. De domeinnaam was nodig, omdat inmiddels is besloten dat de nieuwe zender van de Mol, die van de rechter (vooralsnog) geen Tien mag heten, “Talpa” zal worden genoemd. (Wie John de Mol daarover in gesprek wil zien met Paul Rosenmoller kan hier klikken). Mevrouw Mol exploiteerde op www.talpa.nl een magazine 'voor lifestyle en trends'.

Was betaling nou nodig om overdracht te verkrijgen? Ja, vermoedelijk wel. Via de rechter zou het waarschijnlijk niet zijn gelukt, ook al is “Talpa” al enige tijd keurig als merk geregistreerd. De jurisprudentie is inmiddels in zoverre wel duidelijk uitgekristalliseerd dat echte domain name grabbers het doorgaans afleggen tegen mensen die bona fide een internet domein onder een bepaalde naam willen exploiteren. De rechtmatige houder van een merk of een handelsnaam zal het doorgaans winnen van iemand die er alleen maar op uit was hem of haar op internet te snel af te zijn.
Maar wie een goede reden heeft om een bepaalde domeinnaam te gebruiken (dus anders dan geld uit de zakken van merk- of handelsnaamhouders te kloppen) staat veel sterker.

Mevrouw Mol was vermoedelijk zo iemand. Talpa is het Latijnse woord voor mol en zij heet zo. Klaar. Dan kun je wel zeggen dat jij Talpa als merk hebt gedeponeerd, maar waar het gebruik van het domein op zichzelf geen inbreuk maakt op dat merk (alleen al omdat de website zich op een geheel ander vlak beweegt) dan houdt het op.
Bekend is in dit verband de uitspraak in de zaak “Ariel”. Een particulier had het domein www.ariel.nl in gebruik genomen. Ariel schijnt in het Hebreeuws 'leeuw van god' te betekenen. De leeuw was het lievelingsdier van de gebruiker van de website, die van Joodse afkomst was. Dat was voldoende om geen merkinbreuk aan te nemen. Inmiddels is dit domein overigens (vermoedelijk langs dezelfde weg als Talpa) in handen gekomen van merkhouder Procter & Gamble.

Overigens laat Talpa het er vooralsnog niet bij zitten wat “Tien” betreft. Er wordt een spoedappel overwogen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Talpa betaalt voor overname Internetdomein

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief