Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Het zit de Vara niet mee. Eerst loopt de presentator van Kopspijkers weg naar Tien en nu is er weer een probleem met het decor van dit populaire programma. In dat decor zijn reproducties verwerkt van kunstwerken van de hand van de bekende kunstenaar en tattoo-artist Henk Schiffmacher. Deze zou daar echter nooit voor zijn betaald. In een kort geding dat aanstaande donderdag dient eist hij nu 80.000 euro van de Vara. Bovendien moeten de decorstukken worden ingeleverd en moet de verkoop van Kopspijker DVD's worden gestaakt.
Hoe zit dat eigenlijk met het decor van een televisieprogramma. Kun je daar rechten op uitoefenen?Wel degelijk. Een decor dat “een eigen oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt” is net als ieder ander werk van letterkunde, wetenschap of kunst auteursrechtelijk beschermd. Wordt het decor gebruikt in een televisie-programma, dan gelden de bijzondere bepalingen betreffende “filmwerken” uit de Auteurswet. Als gevolg daarvan geldt in beginsel de regel dat iedereen die een “bijdrage van scheppend karakter” aan het programma heeft gegeven, geacht wordt zijn auteursrecht te hebben overgedragen aan de producent. Er zijn immers zoveel creatieve medewerkers aan films en televisieprogramma's dat het exploiteren van het eindproduct ernstig zou worden bemoeilijkt als aan iedereen toestemming zou moeten worden gevraagd.
Uiteraard geldt de bovengenoemde regel echter alleen voor mensen die welbewust een bijdrage aan de film of aan het programma leveren. Makers van een zogenaamd oeuvre pre-existante, oftewel een werk dat niet voor het programma is gemaakt maar al bestond, vallen erbuiten. Zo geldt natuurlijk dat toestemming moet worden gevraagd aan de schrijver van een boek dat men wil verfilmen. Ook wie bestaande muziek als filmmuziek wil gebruiken zal toestemming moeten vragen. En voor het verwerken van bestaande kunstwerken in een decor ligt het niet anders…
De maker van een werk van letterkunde wetenschap of kunst kan op grond van zijn auteursrecht het verveelvoudigen en openbaar maken van zijn werken verbieden. Als hier inderdaad zonder toestemming van de maker schilderwerken in het decor zijn verwerkt dan is dat een verveelvoudiging. Misschien een verveelvoudiging in gewijzigde vorm, maar dat maakt het niet anders. Het uitzenden van een programma waarin zo'n verveelvoudiging is te zien, is een openbaarmaking daarvan. En het verkopen van DVD's van het programma is wederom het openbaar maken van verveelvoudigingen. Zonder toestemming van de auteursrechthebbende mag dat allemaal niet. Of de zaken echter inderdaad feitelijk zo liggen als hier beschreven moet echter nog komen vast te staan…
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.