icon

.eu internet-domeinen komen vóór het eind van het jaar

Al jarenlang wordt aangekondigd dat naast de bekende .nl, .com, .org domeinen etc., ook een .eu internetdomein ingevoerd zal worden. Inmiddels is een speciale organisatie, Eurid, belast met de uitgifte van die domeinen. Zélf hebben zij al wel zo'n felbegeerd eu-domein, maar vooralsnog zijn zij de eerste en enige. Het feit overigens dat zij dit domein kunnen gebruiken betekent dat er achter de schermen al wel het nodige is gebeurd. Zo is de .eu extensie opgenomen in de zogenaamde internetroot zodat een browser een verwijzing ernaar inmiddels daadwerkelijk kan 'begrijpen'.

In het laatste kwartaal van dit jaar zal de zogenaamde sunrise period beginnen. In die periode krijgen allereerst overheidsinstellingen en houders van merknamen de kans een .eu domein te claimen. Twee maanden later is de beurt aan 'houders van andere rechten' die door de betreffende EU lidstaat worden erkend. En tenslotte, vier maanden na de start van de sunrise period, is het een free for all: iedereen mag gaan claimen wat hij wil (en nog beschikbaar is) op basis van: first come, first served.

Als u erg gebrand bent op het verkrijgen van een .eu domein en nog geen merkrecht hebt geregistreerd kan het dus de moeite waard zijn dit alsnog te doen. Als een andere Europeaan geen ouder identiek merkrecht heeft, bent u in beginsel het eerst aan de beurt…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
.eu internet-domeinen komen vóór het eind van het jaar

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief