Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Het getuigt wel van enig lef. Een nieuw te starten televisiezender in de markt zetten onder de naam “Tien” lijkt vragen om moeilijkheden. Hadden we het getal tien immers niet al eerder gehoord in relatie tot commerciële televisiestations? Joop van den Ende en Peter Jelgersma wilden in 1989 onder de naam “TV10” een “sterrennet” introduceren, maar het Comissariaat voor de Media lag dwars. Wegener Arcade lanceerde in 1989 een “herhalingennet” onder de naam “TV10 Gold”, een jaar later omgedoopt in “TV10”. Die zender liep echter niet lekker: de oorspronkelijke aandeelhouders trokken zich terug en begin 1999 werd de zender omgedoopt in “Fox”.En nu wil John de Mol's Talpa B.V. het dus wederom gaan proberen met Tien. Er is een domeinnaam (www.tien.tv) en men is bezig met een merkregistratie (nu nog op naam van een registratiebureau, maar er zal nog wel een overdracht plaatsvinden).
SBS Broadcasting BV claimt thans echter de merknaam TV10 te bezitten. Dit meldt de weblog Dutchmedia. SBS is samen met Jetix Europe aandeelhouder van TV10 BV en deze zou de merknaam nog bezitten. Dat zou overigens goed uitkomen, want SBS wil in september onder de naam TV 10 een digitale themazender lanceren.
Maar als ik het online register van het Benelux Merkenbureau check kom ik wel het merk “TV10 Gold” tegen (inderdaad op naam van TV10 B.V.) maar niet het merk TV10. En of “Tien” nu ook inbreuk maakt op “TV10 Gold” weet ik nog niet zo net. Ten aanzien van TV10 sec zou ik minder bedenkingen hebben.
En er is nog iets anders. Alleen een merk registreren is niet genoeg. Je moet het ook gebruiken. Dat gebruik moet binnen vijf jaar na de registratie starten en mag nooit voor een periode van vijf jaar of langer onderbroken zijn geweest. Op dat vlak zie ik een probleem voor het merk “TV10 Gold”. Die naam is immers sinds februari 1996 niet meer op het scherm te zien geweest.Misschien loopt het deze keer toch goed af voor 10…
Update:: TV10 beschikt naast TV10 Gold wel degelijk tevens over zowel het woord- als het beeldmerk TV10. Of zij ook een normaal gebruik zal kunnen aantonen blijft echter de vraag…
Update2: Inmiddels is uitspraak gedaan: zie onze bijdrage daarover.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.