icon

'Tien' van Talpa inbreukmakend op TV10?

Het getuigt wel van enig lef. Een nieuw te starten televisiezender in de markt zetten onder de naam “Tien” lijkt vragen om moeilijkheden. Hadden we het getal tien immers niet al eerder gehoord in relatie tot commerciële televisiestations? Joop van den Ende en Peter Jelgersma wilden in 1989 onder de naam “TV10” een “sterrennet” introduceren, maar het Comissariaat voor de Media lag dwars. Wegener Arcade lanceerde in 1989 een “herhalingennet” onder de naam “TV10 Gold”, een jaar later omgedoopt in “TV10”. Die zender liep echter niet lekker: de oorspronkelijke aandeelhouders trokken zich terug en begin 1999 werd de zender omgedoopt in “Fox”.
En nu wil John de Mol's Talpa B.V. het dus wederom gaan proberen met Tien. Er is een domeinnaam (www.tien.tv) en men is bezig met een merkregistratie (nu nog op naam van een registratiebureau, maar er zal nog wel een overdracht plaatsvinden).

SBS Broadcasting BV claimt thans echter de merknaam TV10 te bezitten. Dit meldt de weblog Dutchmedia. SBS is samen met Jetix Europe aandeelhouder van TV10 BV en deze zou de merknaam nog bezitten. Dat zou overigens goed uitkomen, want SBS wil in september onder de naam TV 10 een digitale themazender lanceren.

Maar als ik het online register van het Benelux Merkenbureau check kom ik wel het merk “TV10 Gold” tegen (inderdaad op naam van TV10 B.V.) maar niet het merk TV10. En of “Tien” nu ook inbreuk maakt op “TV10 Gold” weet ik nog niet zo net. Ten aanzien van TV10 sec zou ik minder bedenkingen hebben.

En er is nog iets anders. Alleen een merk registreren is niet genoeg. Je moet het ook gebruiken. Dat gebruik moet binnen vijf jaar na de registratie starten en mag nooit voor een periode van vijf jaar of langer onderbroken zijn geweest. Op dat vlak zie ik een probleem voor het merk “TV10 Gold”. Die naam is immers sinds februari 1996 niet meer op het scherm te zien geweest.
Misschien loopt het deze keer toch goed af voor 10…

Update:: TV10 beschikt naast TV10 Gold wel degelijk tevens over zowel het woord- als het beeldmerk TV10. Of zij ook een normaal gebruik zal kunnen aantonen blijft echter de vraag…

Update2: Inmiddels is uitspraak gedaan: zie onze bijdrage daarover.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
'Tien' van Talpa inbreukmakend op TV10?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief