icon

Kort geding mr. Tonino tegen Peter R. de Vries

Hoewel de storm rond de computer die de voormalige officier van justitie mr. J. Tonino bij het grofvuil had gezet al weer enige maanden leek geluwd, is de zaak toch weer actueel geworden. Klaarblijkelijk heeft het SBS programma van Peter R. de Vries nog niet genoeg van de zaak en wil men er vanavond wederom aandacht aan besteden. Daarbij zouden prive gegevens van Tonino die op de computer stonden naar buiten worden gebracht.
Mr. Tonino probeert dat vandaag via een kort geding te voorkomen, zo meldt nu.nl. Het is daarbij de bedoeling dat de zitting achter gesloten deuren plaatsvindt en dat achteraf geen mededelingen worden gedaan over de inhoud van de zaak.

Dat is opmerkelijk, want zittingen, zeker civiele zittingen, zijn in beginsel openbaar. Toch zijn er al eerder civiele zaken besloten behandeld. Het probleem met dit soort zaken is immers dat het middel vaak erger is dan de kwaal. Men probeert bij de rechter schending van privacy te voorkomen, maar brengt daardoor de zaak alleen maar extra in de publiciteit. Zelfs als de rechter dan oordeelt dat inderdaad van privacy-schending sprake is en een verbod op publicatie of een rectificatie oplegt is de zaak eigenlijk alleen maar erger geworden. Dit kan een reden zijn te adviseren dan maar van een rechtszaak af te zien, tenzij deze achter gesloten deuren kan worden behandeld en een spreekverbod wordt opgelegd aan de betrokkenen. Een dergelijke gag order komt vooral in Amerika wel voor.

Als het in deze kwestie werkelijk gaat om prive gegevens die geen impact hebben op een maatschappelijke misstand dan maakt mr. Tonino een zeer goede kans. Het veel gehoorde adagium “the public has a right to know” gaat alleen maar op als er inderdaad een maatschappelijk belang is dat informatie naar buiten wordt gebracht. De rechter weegt in dit soort zaken altijd het privacy belang van degene over wie het gaat tegenover het belang van de samenleving dat misstanden aan de kaak worden gesteld.

update: De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat de uitzending door mag gaan. Inmiddels meldt Mediatrefpunt echter dat het onderwerp een uitzending wordt opgeschoven omdat er nieuwe informatie bij zou zijn gekomen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kort geding mr. Tonino tegen Peter R. de Vries

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief