Praktijkgebieden: Privacy
Hoewel de storm rond de computer die de voormalige officier van justitie mr. J. Tonino bij het grofvuil had gezet al weer enige maanden leek geluwd, is de zaak toch weer actueel geworden. Klaarblijkelijk heeft het SBS programma van Peter R. de Vries nog niet genoeg van de zaak en wil men er vanavond wederom aandacht aan besteden. Daarbij zouden prive gegevens van Tonino die op de computer stonden naar buiten worden gebracht.Mr. Tonino probeert dat vandaag via een kort geding te voorkomen, zo meldt nu.nl. Het is daarbij de bedoeling dat de zitting achter gesloten deuren plaatsvindt en dat achteraf geen mededelingen worden gedaan over de inhoud van de zaak.
Dat is opmerkelijk, want zittingen, zeker civiele zittingen, zijn in beginsel openbaar. Toch zijn er al eerder civiele zaken besloten behandeld. Het probleem met dit soort zaken is immers dat het middel vaak erger is dan de kwaal. Men probeert bij de rechter schending van privacy te voorkomen, maar brengt daardoor de zaak alleen maar extra in de publiciteit. Zelfs als de rechter dan oordeelt dat inderdaad van privacy-schending sprake is en een verbod op publicatie of een rectificatie oplegt is de zaak eigenlijk alleen maar erger geworden. Dit kan een reden zijn te adviseren dan maar van een rechtszaak af te zien, tenzij deze achter gesloten deuren kan worden behandeld en een spreekverbod wordt opgelegd aan de betrokkenen. Een dergelijke gag order komt vooral in Amerika wel voor.
Als het in deze kwestie werkelijk gaat om prive gegevens die geen impact hebben op een maatschappelijke misstand dan maakt mr. Tonino een zeer goede kans. Het veel gehoorde adagium “the public has a right to know” gaat alleen maar op als er inderdaad een maatschappelijk belang is dat informatie naar buiten wordt gebracht. De rechter weegt in dit soort zaken altijd het privacy belang van degene over wie het gaat tegenover het belang van de samenleving dat misstanden aan de kaak worden gesteld.
update: De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat de uitzending door mag gaan. Inmiddels meldt Mediatrefpunt echter dat het onderwerp een uitzending wordt opgeschoven omdat er nieuwe informatie bij zou zijn gekomen.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied privacy.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.