icon

Lonsdale verbieden?

Het populaire radioprogramma stand.nl had vandaag als stelling “Lonsdale kleding moet verboden worden“. Die stelling kwam uiteraard niet uit het niets: de gemeente Uden schijnt een dergelijk verbod serieus te overwegen en diverse scholen passen het al daadwerkelijk toe. De reden is dat Lonsdale in toenemende mate wordt geassocieerd met extreem rechtse en racistische denkbeelden.

Dat gebeurt overigens geheel tegen de zin van de merkhouder. Sterker: Lonsdale brengt tegenwoordig zelfs T-shirts op de markt met het opschrift “Lonsdale loves all colours” . Deze kunnen onder andere worden besteld bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van rassendiscriminatie. Veel meer kan de merkhouder niet doen.
Ja, als het merk Lonsdale zelf zou worden gebruikt in het kader van racisitische uitlatingen dan zou optreden mogelijk zijn. De merkenwet bepaalt (in artikel 13, lid 1 onder d) dat een merkhouder zich, naast al zijn andere bevoegdheden, ook kan verzetten tegen gebruik waarmee afbreuk wordt gedaan aan de reputatie van zijn merk. In de praktijk wordt het merk Londsdale echter helemaal nergens in betrokken, maar wordt alleen de kleding soms gedragen door jongeren met extreme opvattingen. Dat hou je natuurlijk niet tegen.

De merkhouder heeft op dit gebied dus geen macht over zijn eigen merk. In de praktijk is er blijkbaar nog een functie van merken, naast de in de literatuur omschreven herkomst-, reclame- en identificatiefunctie. En wel een “identificatie-functie” in geheel andere zin: niet het product of de maker daarvan wordt geidentificeerd door het merk, maar de gebruiker van het product ontleent zijn identiteit (mede) aan het merk. En als dat gebruikers zijn waar je als merkhouder op jouw beurt liever niet mee wordt geidentificeerd dan is dat dus pech. Voor je het weet staat de term “Lonsdale-jongeren” in Van Dale…

Kan een gemeente of school hier ingrijpen? Tja, met een beroep op de openbare orde of een goede gang van zaken binnen een school kan vermoedelijk een heleboel (hoewel de handhaving natuurlijk weer een heel ander verhaal is). Als zoiets brede navolging zou krijgen is de schade voor de merkhouder echter aanzienlijk. De goodwill die aan een merk verbonden is kan in de miljoenen euro's lopen. Gaan de betreffende overheden die schade dan ook vergoeden? In de gehele discussie heb ik daar nog niemand over gehoord…

Overigens was bij stand.nl 85% tegen de stelling. Het zit hem natuurlijk ook helemaal niet in dat merk…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lonsdale verbieden?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief