icon

BBC tegen Nederlandse teletekst-site

Al geruime tijd wordt over de Nederlandse kabel maar een zeer beperkt aantal BBC teletekstpagina's doorgegeven. De BBC bewaart het grootste deel van die pagina's voor de Britse kijkers. Lastig voor wie gewend was de Engelse sportuitslagen via die pagina's te volgen. Een Nederlandse sportliefhebber zette daarom alle BBC teletekst (“Ceefax”) pagina's op internet. Een computer in Engeland stuurt de pagina's rechtstreeks naar de website, waar ze sinds december kunnen worden geraadpleegd. En daar is veel belangstelling voor. Nu.nl/internet meldt dat er dagelijks 15.000 bezoekers zijn.
De BBC is het niet met deze gang van zaken eens en heeft de eigenaar van de website gesommeerd met de website te stoppen. De omroep beroept zich daarbij op het auteursrecht.

Heeft de BBC daar gelijk in? Teletekstpagina's zijn toch overal vrijelijk te ontvangen? Wat geeft het dan dat iemand ze ook via een website toegankelijk maakt? Er wordt dan toch alleen maar doorgegeven wat elders al beschikbaar is?
Een argumentatie als deze past naadloos in de zogenaamde “mere conduit” (of “louter doorgeefluik”)-theorie, waar ook draadomroepen en kabelexploitanten zich in het verleden al op beriepen. Ook internetproviders halen deze theorie graag aan; zij zijn de enigen die daarbij totop heden succes boeken.

Hoofdregel is namelijk dat deze vormen van doorgeven als zelfstandige vorm van openbaar maken worden beschouwd. En dat openbaarmaken is voorbehouden aan de auteursrechthebbende, in dit geval de BBC. Naar de huidige jurisprudentie is er telkens sprake van zelfstandig gelijktijdig (“secundair“) openbaarmaken wanneer een nieuw organisme bij die openbaarmaking betrokken is. Bij een televisieprogramma zijn dat bijvoorbeeld de kabelmaatschappij of een hotelhouder die zijn gasten televisie op de kamer aanbiedt.

En eigenlijk begrijpen we dat natuurlijk ook allemaal wel. Het feit dat een bepaalde pagina (bijvoorbeeld deze weblog) op internet staat bijvoorbeeld brengt toch ook niet met zich mee dat u deze integraal op uw site zou mogen kopieeren? Een linkje aanbrengen mag (graag, zelfs), maar daar houdt het ook mee op.
Ook online geldt dat openbaarmaken is voorbehouden aan de rechthebbende. Hoe nobel de motieven van de ceefax-site beheerder vermoedelijk ook zijn: het wordt lastig daar tegenin te gaan…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BBC tegen Nederlandse teletekst-site

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief