Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Voedingsmiddelengigant Unilever is van mening dat Albert Heijn het nu echt te dol maakt. De huismerk margarine is nauwelijks nog van Becel te onderscheiden en de AH ice-tea lijkt qua verpakking wel erg op Lipton. En zo zijn er nog een aantal producten die in het schap verwarring opleveren met die van Unilever. De vrouw van de directeur van Unox zou dientengevolge zelfs per ongeluk met een Albert Heijn worst zijn thuisgekomen! Binnenkort mag de grootgrutter zich verantwoorden voor de Voorzieningenrechter te Haarlem.
Unilever beschikt uiteraard over merkrechten ten aanzien van de genoemde producten. Wat veel mensen niet weten is dat die rechten veel verder gaan dan alleen de naam van het product. Er bestaan ook beeldmerken die logo's en complete verpakkingen van producten kunnen beschermen. Ook kleurcombinaties en lettertypen kunnen aldus worden beschermd. Zelfs de vorm van een verpakking of product kunnen als merk zijn gedeponeerd (het beroemdste voorbeeld is de Wokkel).Uiteraard geldt in het hele merkenrecht dat een merk niet te voor de hand liggend mag zijn. Een merk moet, zo als dat heet, een zeker “onderscheidend vermogen” hebben. Het heeft dus weinig zin om het merk “margarine” te deponeren voor margarine. En ook het standaard rechthoekige kuipje maakt weinig kans. Een kleur alleen gaat het ook niet redden. Maar een lichtblauwe kleur op het kuipje, gecombineerd met wit en belettering in een bepaalde stijl…: dat is goed beschermbaar.
Wie eenmaal een merk heeft gedeponeerd wil dat wel graag daadwerkelijk beschermen. En dat betekent: optreden tegen iedereen die te dicht in de buurt komt. Doe je dat niet, dan “verwatert” je merk en zul je al gauw moeten constateren dat al je marketing-inspanningen voor niets zijn geweest. Het is dus niet zo gek dat Unilever actie neemt.Albert Heijn verweert zich met de stelling dat zij voor haar huismerken alleen maar aansluiting zoekt bij wat in de markt gebruikelijk is bij de vormgeving van verpakkingen. Of zij het daarmee in alle gevallen gaat redden in deze zaak valt te betwijfelen. Neem die margarine. Wie in de supermarkt gaat kijken ziet op de kuipjes vooral veel geel. Becel viel op met zijn lichtblauw… totdat een huismerk van Albert Heijn vrijwel dezelfde kleur overnam. Hetzelfde geldt voor de blauwe dop van de ice-tea en van de pindakaas. En dan hebben we het nog niet over de vlakverdeling van de etiketten of over de belettering.
Boze tongen beweren dat Albert Heijn al lang weet dat het gaat verliezen. Maar de ophef die deze zaak creeert levert wel weer een heleboel gratis publiciteit op. En die is natuurlijk mooi meegenomen.
[zie ook de update naar aanleiding van het vonnis in kort geding]
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.