icon

Column over Gretta Duisenberg mag van Hof

Het Gerechtshof te Amsterdam heeft vandaag bepaald dat de column van Luuk Koelman die in oktober 2003 in Metro verscheen niet onrechtmatig is. In de satirisch bedoelde column werd Gretta Duisenberg een intieme rol als 'menselijk schild' van Yasser Arafat toegedicht.

Eerder had de Voorzieningenrechter in Kort Geding bevolen dat de column, die door de publicist ook online was geplaatst, verwijderd moest worden op straffe van een dwangsom. Dat gebeurde ook, maar zoals op internet niet ongebruikelijk is, doken onmiddellijk diverse mirrors op waar de column nog kon worden gelezen. Daartegen werd overigens geen actie ondernomen (hetgeen in de praktijk ook praktisch ondoenlijk is).

Het Hof was wel van mening dat de column scherp van toonzetting was en als een schending van eer en goede naam kon worden opgevat. Klaarblijkelijk hebben echter de vrijheid van meningsuiting en de vrijere armslag die in de jurisprudentie in dat verband aan columnisten wordt gegeven, toch de doorslag gegeven. Helemaal duidelijk is dit nog niet, omdat, voorzover wij hebben kunnen nagaan, het arrest van het Hof nog niet is gepubliceerd en wij het daarom vooralsnog moeten doen met een persbericht van Koelman zelf. Na publicatie van het arrest komen wij mogelijk op de zaak terug.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Column over Gretta Duisenberg mag van Hof

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief