icon

Meningen verdeeld over internetten op de werkplek.

Een onderzoek in opdracht van Randstad in het kader van de “Werk Monitor februari 2005” heeft onder andere aandacht besteed aan “kleine zonden op de werkplek”. Het onderzoek onder 440 werknemers van 18 jaar en ouder richtte zich daarbij ook op e-mailen en internetten in “tijd van de baas”. Wat blijkt? Gemiddeld één op de tien ontvangen en verzonden e-mails op het werk is privé. Ook wordt er veelvuldig privé geïnternet op de werkplek. 35% van de ondervraagden vond dat dit ook gewoon moet kunnen. 34% vond juist het omgekeerde.
Opvallend is dat de meningen over controle op het emailgedrag door de werkgever net zo verdeeld zijn. 41% vond dat dit moet kunnen, terwijl 42% er een probleem mee had.

Hoe ligt dit juridisch? Uitspraken van rechters willen nog wel eens verschillen, maar algemeen wordt aangenomen dat de werkgever een zekere mate van privé activiteiten op de werkvloer, zoals bellen en e-mailen, zal moeten accepteren. Dat wordt geheel anders wanneer telefoon en computer worden gebruikt voor illegale activiteiten of voor zaken die de werkgever schaden. In dat geval mag worden ingegrepen, hetgeen ook kan leiden tot ontslag.

Maar hoe kom je er achter? Mag een werkgever de mails van zijn werknemers lezen en hun surfgedrag monitoren? Ook dat hangt ervan af.
Een werkgever doet er zeer verstandig aan, in overleg met de Ondernemingsraad een duidelijke gedragscode af te spreken voor het gebruik van internet en e-mail. Werknemers dienen regelmatig op het bestaan van die code te worden gewezen (bijvoorbeeld via een standaardtekst bij het opstarten van de computer). Ontstaat er dan een redelijk vermoeden dat in strijd met de code wordt gehandeld, dan mag een werkgever op onderzoek gaan. Hij dient daarbij voorzichtig te beginnen (niet meteen e-mails lezen, maar eerst kijken naar de omvang van mails en datastromen, vervolgens of er veel onverklaarbare attachments zijn, of de mails rare titels dragen, etc.) Zo steeds een stapje verder, naarmate de verdenking duidelijker wordt. Pas in laatste instantie (en alleen indien nodig) komt men zo echt in de privé-sfeer terecht.

Een goede gedragscode geeft veel duidelijkheid op de werkvloer en maakt ingrijpen gemakkelijker. De meningen zullen een stuk minder verdeeld zijn over wat wel en niet kan.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meningen verdeeld over internetten op de werkplek.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief